Bikubenfonden inviterer til debat

Ved vores debatsaloner sætter vi en række debattører med forskellige fagligheder stævne til debat om særlige emner inden for scenekunst og billedkunst. Som publikum får du ofte sat kunsten i et relevant samfundsmæssigt perspektiv, og du får indblik i den faglighed og de overvejelser, der ligger bag forestillinger og udstillinger. Sidder du selv med interessant viden eller nye perspektiver, er du altid velkommen til at blande dig i debatten
Toggle text

Reumertsaloner

Vores debatformat på scenekunstområdet, Reumertsalonerne, er udsprunget af scenekunstprisen Årets Reumert. Siden 2013 har vi løbende i samarbejde med forskellige teatre eller andre kulturinstitutioner tilrettelagt saloner, der sætter spot på nye tendenser inden for scenekunsten, tager teaterpolitiske temaer op eller diskuterer scenekunsten i forhold til et samfundsrelevant emne. Ofte vil salonens tema være relateret til en aktuel forestilling på det teater, vi samarbejder med. Dialogen er i centrum for salonerne, hvor kulturelle meningsdannere og scenekunstkyndige såsom skuespillere, instruktører eller teaterdirektører debatterer.

Visionssaloner

På billedkunstområdet er vores tilsvarende debatformat Visionssalonerne, der er udsprunget af Udstillingsprisen Vision og har eksisteret siden 2015. Her samarbejder vi med forskellige museer, kunsthaller og øvrige kunstinstitutioner om at arrangere saloner. Salonerne tager udgangspunkt i konkrete erfaringer hos en institution, og temaerne kan for eksempel være en aktuel og samfundsrelevant debat, som kunsten beskæftiger sig med i en aktuel udstilling. Salonerne kan også tage udvikling inden for billedkunstområdet eller kunstpolitiske temaer op.

Vi stiller en professionel tilrettelægger til rådighed, der sammen med kulturinstitutionen planlægger debatsalonen. Desuden bidrager vi med annoncering og honorarer til paneldeltagere og moderatorer. Vores debatsaloner er gratis og åbne for alle interesserede. Hold øje med Facebook og siden her, hvor vi annoncerer for kommende saloner.

Læs og lyt til reportager fra tidligere saloner
Toggle text

Der kommer altid nogle interessante perspektiver og refleksioner frem ved vores debatsaloner – både fra paneldeltagere og publikum. For at debatten kan leve videre efter vores saloner, arbejder vi med at dokumentere indholdet og gøre det tilgængeligt ved hjælp af reportager og podcasts. Målet er at bearbejde og sprede debatterne, så endnu flere får glæde af de refleksioner, som kunsten stiller til rådighed.

Tidligere Reumertsaloner:

Hvordan gør dokumentaren os klogere på hinanden – Teater Momentum den 10. oktober 2018

Hvad er det dokumentaren kan, og hvordan kan den åbne virkeligheden op på scenen? I panelet sad tre aktuelle aktører, som hver gav deres bud på forskellige greb i kunsten: Teaterinstruktør og kunstnerisk leder af Teater Momentum Anna Malzer, dokumentarteaterinstruktør Hans Werner Kroesinger og dokumentarfilminstruktør uddannet fra filmskolen Super16 i 2014 Emil Næsby Hansen. Louise Kidde Sauntved, filmkritiker og dokumentarfilmekspert var moderator.

Krop til ord, ord til krop – Nomineringssalon på Husets Teater den 7. juni 2018

Fysiske præstationer og kunstnerisk sprængkraft var på dagsordenen, da der blev afholdt nomineringssalon på Husets Teater som optakt til Årets Reumert 2018. Tre af årets nominerede kunstnere var sat stævne til en samtale om det ekstremt fysiske sprog på scenen og om at ofre sig for sit publikum. I panelet sad: Skuespiller Paw Henriksen, nomineret i kategorien Årets Mandlige Hovedrolle for sin rolle i ”Tyson” på Teater Grob, dramatiker Line Mørkeby, nomineret i kategorien Årets Dramatiker for ”Jeg løber” på Det Kongelige Teater og skuespiller Morten Burian, nomineret i kategorien Årets Mandlige Hovedrolle for sin rolle i ”Rocky!” på Husets teater. Tore Leifer, studievært på P1 og medlem af Reumert-juryen var moderator.

Kunstscenen i en identitetspolitisk tid – Sort/Hvid den 12. maj 2018

Salen var fyldt og kommentarerne var mange, da Reumertsalonen Kunstscenen i en identitetspolitisk tid blev afholdt. Den tog udgangspunkt i Sort/Hvids forestilling White Nigger/Black Madonna, der siden har skiftet navn til Black Madonna. I panelet sad Madame Nielsen, forfatter, dramatiker, musiker og performer, Christian Lollike, instruktør, dramatiker og kunstnerisk chef på Sort/Hvid, TaviaNyong’o,professor i Afrikanske og Amerikanske Studier ved Yale School of Drama, Yale Universitet, USA, Sabrina Vitting-Seerup PhD stipendiat, Institut for kunst- og kulturvidenskab og Jeannette Ehlers, billedkunstner. Rushy Rashid, radiovært og journalist på Rushys Roulette på Radio24syv var moderator.

Kunstens fortabelse i taberfortællinger – Husets Teater den 28. september 2017

Med afsæt i Tue Bierings iscenesættelse af Rocky! Taberens genkomst behandlede denne salon spørgsmålet om, hvordan den nederste del af samfundet skildres i kunsten lige nu. Panelet bestod af teaterinstruktør Tue Biering, filminstruktør Tobias Lindholm samt velfærdsforsker Jeanette Østergaard. Kulturredaktør ved Information Katrine Hornstrup Yde var moderator.

Klassikerens eviggyldighed – Skuespilhuset den 1. juni 2017

Salonen tog udgangspunkt i de Reumert-nominerede i kategorien Årets Forestilling, som alle kunne klassificeres som "store klassikere". Samtalen handlede om, hvilken betydning klassikeren havde for de Reumert-nominerede paneldeltagere instruktør Katrine Wiedemann og scenograf Ida Grarup. Desuden sad Reumertjury-medlem Mads Thygesen i panelet. Litteraturredaktør ved Politiken Jes Stein Pedersen var moderator.

Kunstneren som værk – Teater Republique den 17. maj 2017

Denne salon tog udgangspunkt i det musikdramatiske stjerneportræt Svaneblod om den danske balletstjerne Erik Bruhn. Samtalen drejede sig om, hvordan man adskiller, hvem der er kunstner og hvem der er værk, når disse to størrelser mødes i performancekunsten. I panelet sad Ph.d. Lektor ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet Malene Vest Hansen samt dramatiker Tomas Lagermand Lundme og forfatter Madame Nielsen, hvis værker er blevet aflæst som biografier, hvor kunstner og værk smelter sammen til ét. Teaterkritiker ved Politiken og medlem af Reumert-juryen Monna Dithmer var moderator.

Virkelighed/krop/uvirkelighed – Det Kongelige Teater, Gamle Scene den 10. marts 2017

Salonen tog afsæt i forestillingen Interpassivities af billedkunstner Jesper Just i samarbejde med kompagniet Corpus og diskuterede, hvad sker der med vores identitet, følelsesliv, menneskelige relationer og sociale færdigheder, når digitale virkeligheder bliver en del af vores samfund. Panelet bestod af museumsinspektør Michael B. Christoffersen, billedkunstner Jesper Just, filmfestivaldirektør Tine Fisher samt forsker i internetbaseret behandling Morten M. Fenger.

Hvor går humoren hen? Og hvor langt kan den gå? – Nørrebro Teater den 28. september 2016

I en tid, hvor der ikke er meget at grine af, hvad skal vi så med morskabsteatret? Sådan spurgte salonen som relaterede til forestillingen Den danske borgerkrig, som Nørrebro satte op på baggrund af Kaspar Colling Nielsens anmelderroste samtidsroman Den Danske Borgerkrig 2018-24. I panelet sad direktør ved Nørrebro Teater Mette Wolf, skuespiller og tekstforfatter Ditte Hansen og forfatter Kaspar Colling Nielsen. Vært på P1 Helle Solvang var moderator.

Something is rotten – Kronborg den 18. august 2016

I anledning af 400-året for Shakespeares død blev følgende spørgsmål blandt andre taget op: Er den engelske dramatiker stadig relevant i dag? Hvordan kan verdens magtspil i dag spejle sig i Shakespeares stykker? Hvordan kan man læse flygtningesituationen ind i værkerne? Journalist, forfatter, debattør og Shakespeare-elsker Lone Kühlmann; skuespiller Marie Louise Wille og direktør ved Hamletscenen Lars Romann Engel sad i panelet, teateranmelder ved Information og medlem af Årets Reumert-juryen Anne Middelboe Christensen var moderator.

Nomineringssalon – Folketeatret den 2. juni 2016

Reumert-juryen gav deres bud på, hvad der rykker i dansk teater forud for Årets Reumert 2016. Følgende medlemmer af Reumert-juryen sad i panelet: teaterredaktør ved Berlingske Tidende Jakob Steen Olsen, teaterredaktør ved Politiken Monna Dithmer og festivalleder ved Copenhagen Opera Festival Michael Bojesen. Kulturredaktør ved TV2 News Sarah-Iben Almbjerg var moderator.

Flygtningen og mennesket i kunsten – Skuespilhuset den 3. maj 2016

60 millioner mennesker er så mange, at vi ikke rigtig fatter det. De store tal gør emnet svært at forholde sig til. Men måske kunsten kan vise os det enkelte menneske. Flygtningen, mennesket. Skuespilchef ved Det Kongelige Teater Morten Kirkskov, billedkunstner Nikolaj Bendix Skyum Larsen, museumsdirektør ved Museet for Samtidskunst Birgitte Kirkhoff Eriksen og journalist og forfatter til bl.a Flugten til Europa Klaus Rothstein sad i panelet. Studievært på P1 og medlem af Årets Reumert-juryen Tore Leifer var moderator.

Nytter politisk kunst? – Fælleslokalerne i Højhuset på Peder Lykkes Vej den 7. marts 2016

Reumert-salonen blev afholdt i forbindelse med forestillingen En landsby på højkant. Diskussionen tog afsæt i en generel nysgerrighed efter at afsøge: Hvad politisk kunst skal kunne? Hvem skal være modtager af kunstens nytteværdi? Hvornår nytter den politiske kunst? Urbanist, arkitekt og filminstruktør Niels Bjørn; billedkunstner Kenneth Balfelt; instruktør og medlem af kunstkollektivet FAMILIEN Lene Skytt og Beboerformand for Højhuset Torben Joensen sad i panelet. Reumert-jurymedlen og redaktør på Teater1 Rie Hammer var moderator.

Pulsen på skolereformen – Aprilfestivalen i Frederikssund den 22. april 2015

Ved denne salon debatterede man bl.a., om der findes der nye veje til samarbejde? På hvilke områder ser skolerne, at scenekunsten kan byde ind? Hvilke muligheder ser teatre og kunstnere i den nye skolereform? I panelet sad Kim Hollesen fra Skoletjenesten, Søren Bechmann fra Undervisningsministeriet, Karen Nielsen fra Teater Tasken, Sine Sværborg fra ZeRUM og Tine Eibye fra Randers Egnsteater. Moderator var Søren Friis Møller, Ph.d. B.A., MMD. Adjunkt ved Institut for ledelse, politik og filosofi, CBS.

Aktualitetsteater - er det nu det nye? – Mungo Park Kolding den 16. marts 2015

Diskussionen tog afsæt i forestillingen Folkeskolereformen. I panelet sad direktør for Mungo Park Kolding Lasse Bo Handberg, adjunkt ved Institut for ledelse, politik og filosofi på CBS, Søren Friis Møller og skuespiller og kunstnerisk leder for danskdansk Hassan Preisler. Reumert-jurymedlem Rie Hammer var moderator.

Instruktørens arbejde – Det Kongelige Teater, Gamle Scene den 19. juni 2014

Jakob Steen Olsen og Henrik Lyding – teateranmeldere ved Berlingske og Jyllands-Posten – interviewede årets tre Reumert-nominerede instruktører Madeleine Røn Juul, Petrea Søe og Morten Kirkskov, som gav deres bud på instruktørens rolle i dagens teater.

Mød årets bedste scenografer – Det Kongelige Teater, Gamle Scene den 27. maj 2014

Jakob Steen Olsen og Henrik Lyding – teateranmeldere ved Berlingske og Jyllands-Posten – interviewede årets tre Reumert-nominerede scenografer Christian Q. Clausen, Astrid Lynge Ottesen og Palle Steen Christensen, som gav deres bud på scenografens rolle i dagens teater.

Publikum besætter teatret – Borgerscenen, Aarhus Teater den 30. april 2014

Denne salon inviterede både medvirkende fra teatret, instruktør Anne Zacho Søgaard og folk uden for teatret, lektor Ida Krøgholt, instruktør Per Smedegaard, teaterchef på Svalegangen og Den Gamle Bys museumsinspektør Martin Brandt Djupdræt til at fordybe sig i borgerscenens muligheder sammen med publikum.

Vinterrejse – Aalborg Teater den 28. februar 2014

Salonen tog afsæt i forestillingen Vinterrejse. I debatten deltog skuespiller Solbjørg Højfeldt og sangeren Jacob Bloch, som begge medvirkede i forestillingen, Jacob Schokking, der instruerede forestillingen, og Gerd Sørensen, som skrev musikken til forestilligen. Medlem af Reumert-juryen og anmelder Gregers Dirckinck-Holmfeld var moderator.

Hvordan kan man holde op med at være bange for dans? – Aaben Dans i Roskilde den 9. februar 2014

Et møde mellem publikum og danseprofessionelle. I panlet sad: Thomas Eisenhardt, danser og koreograf og kunstnerisk leder af Aaben Dans, Lisbeth Klixbüll, kompagniets administrative leder; Monna Dithmer, Reumert-jurymedlem og teateranmelder ved Politiken. Moderator: Anne Middelboe Christensen, Reumert-jurymedlem og teateranmelder ved Information.

Tidligere Visionssaloner

Fotografiets magt, betydning og sandhedsværdi – Fotografisk Center den 4. oktober 2018

Visionssalonen blev afholdt i forbindelse med Fotobiennalen 2018. Omdrejningspunktet for samtalen var fotografiets magt, betydning og sandhedsværdi. Fremmødet var stort og samtalen fortsatte blandt publikum efter salonen. Det var tydeligt, at der er masser af lyst til og behov for at diskutere fotografiets rolle i dag. I panelet sad: Fotokunstner Nicolai Howalt, fotograf og fotochef på Dagbladet Information Sigrid Nygaard, fotokunstner Lina Hashim samt duoen AVPD repræsenteret ved kunstneren Aslak Vibæk. Torben Sangild, cand.mag. i filosofi og moderne kultur, kunstanmelder og forfatter samt skribent på Kunsten.nu og Zetland var moderator.

Performancekunstens non-konformitet – FABRIKKEN for Kunst og Design den 23. maj 2018

I forbindelse med Alt_Cph18: Over-Existing inviterede Bikubenfonden og FABRIKKEN for Kunst og Design til Visionssalon om Performancekunstens non-konformitet. I panelet sad kunstnerne Christian Falsnæs og Hannah Heilmann, kritiker, kurator og forfatter, Maria Kjær Themsen og kunstnerisk leder af Tranen og kunstteoretiker, Toke Lykkeberg.

Hvad vi taler om, når vi taler om kunsten – Kunsthal Charlottenborg den 22. marts 2018

Debatten handlede om, hvordan kunstkritikken bidrager til samtalen om kunstens betydning set i et internationalt perspektiv med paneldeltagere fra Berlin, New York og København. I panelet sad Sophie Diesselhorst, redaktør Nachtkritik.de, Tyskland; Steven Zultanski, amerikansk kunstkritiker og forfatter; Line Rosenvinge, kunsthistoriker, blogger ved Børsen og bestyrelsesformand for nystiftede Forenede Kritikere; Mikkel Carl, billedkunstner, freelance kurator og skribent og Lasse Marker, partner i konsulentbureauet Rasmussen & Marker, forfatter til flere bøger om kulturjournalistik, -politik og -kommunikation. Nete Nørgaard Kristensen, lektor ved Institut for medier, erkendelse og formidling, KU. forsker i kulturjournalistik- og kritik, var moderator.

Vi er alle kød – Kunsthal Aarhus den 10. januar 2018

Salonen blev afholdt i anledning af den belgiske kunstner Berlinde De Bruyckeres aktuelle udstilling Embalmed og diskuterede, hvordan vi forholder vi os til kroppens kød, til kødets forfald og til kroppen som en sårbar og lidende størrelse? Panelet bestod af Kunsthistoriker og udstillingsansvarlig ved Kunsthal Aarhus Jeanett Stampe; Billedkunstner Lea Guldditte Hestelund og biogerontolog og lektor ved Aarhus Universitet Suresh Rattan. Camilla Skovgaard Paldam, lektor i kunsthistorie ved Aarhus Universitet, var moderator.

Museer mellem kunst, videnskab og samfund – Medicinsk Museion den 23. november 2017

I anledning af udstillingen Mind the Gut, som modtog Udstillingsprisen Vision 2015 blev museers rolle i udviklingen af den generelle forståelse af mennesket diskuteret. Desuden blev publikum indviet i, hvordan kunstnere er begyndt at bruge laboratorieteknikker og levende materiale til deres værker, mens man i forskningsverdenen ser kunsten som en mulighed for at illustrere og forklare videnskabelig praksis. Panelet bestod af lektor i forskningskommunikation Louise Whiteley, kurator Morten Søndergaard samt forsker på Institut for Molekylær og Cellulær Medicin KU Hiren Jitendra Joshi.

Æstetikken som fremtidens vigtigste præmis for væren og læren – Den Frie Udstillingsbygning den 5. oktober 2017

Salonen blev afholdt i anledning af udstillingen Sisters Academy – The Boarding School, som modtog Udstillingsprisen Vision 2016. Debatten blev indledt med en poetisk selvøvelse, hvorefter de æstetiske fags betydning i uddannelsessystemet blev debatteret af et panel bestående af strateg og forsker ved Tate Britain og Tate Modern Susan Sheddan, professor ved Institut for Læring og Filosofi AAU Lisa Gjedde, forskningschef i CEPOS Henrik Christoffersen samt  næstformand for Uddannelses- og Forskningsudvalget i Liberal Alliance Henrik Dahl.

Hvilken rolle har museerne i en verden som brænder? – Statens Museum for Kunst den 21. juni 2017

Her blev museernes rolle og ansvar i et samfund præget af politiske kriser, klimakatastrofer og flygtningestrømme debatteret. Panelet bestod af direktør på Tate Modern i London Frances Morris, leder af CAMP Tone Olaf Nielsen, direktør for Kunsthal Charlottenborg Michael Thouber samt direktør for SMK Mikkel Bogh.

Lyt til podcast her

Skønhed og kropsangst – Museumsbygningen, Banja Rantnov Galleri den 30. marts 2017

På denne salon blev det diskuteret, om vi har mistet evnen til at elske os selv og vores kroppe. Skønhed, kontrol og kropsangst er blevet uadskillelige størrelser, men hvilke alternative veje kan kunsten vise os? Panelet bestod af kunstnerne Stense Andrea Lind-Valdan, Gudrun Hasle, Peter Brandt, Jette Hye Jin Mortensen samt journalist Tine Byrckel.

Kunst, konsensus, censur – Charlottenborg den 8. november 2016

Salonen tog afsæt i udstillingen af Simone Aaberg Kærns maleri Batalje og tog blandt andet følgende spørgsmål op til debat: Findes der blandt kunsthaller, museer og udstillingssteder en egen konsensus i forbindelse med deres valg og fravalg af kunst og kunstnere til udstillingerne? Har en form for underliggende censur eller selvcensur sneget sig ind i kunstrummet, uden at vi har lagt mærke til det? Panelet bestod af Mikkel Bogh, direktør ved Statens Museum for Kunst; Simone Aaberg Kærn, billedkunstner; Søren Bak-Jensen, direktør ved Arbejdermuseet og Solveig Gade, lektor på Dramaturgi ved Aarhus Universitet. Klaus Rothstein, forfatter og journalist på P1 og Weekendavisen, var moderator. 

Kontakt
Koordinator og tilrettelægger Karina Lykkesborg
KARINA LYKKESBORG
TILRETTELÆGGER OG KOORDINATOR
Visions- og Reumertsaloner
+45 28 93 06 16
kl@bikubenfonden.dk
Koordinator og tilrettelægger Karina Lykkesborg
KARINA LYKKESBORG
Karina er konsulent, og tilrettelægger og koordinerer Bikubenfondens Visions- og Reumertsaloner, der sætter hhv. billedkunsten og scenekunsten til debat.