Kronprinsparrets
Priser

Med Kronprinsparrets Priser sætter vi fokus på fremragende præstationer, nytænkning og høj kvalitet inden for kunst og kultur og socialt arbejde
Toggle text

Kronprinsparrets Priser blev indstiftet i 2004 som en bryllupsgave til DKH Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary. Der er tale om hæderspriser, og du kan derfor ikke ansøge om at modtage dem. Prismodtagerne udpeges af Kronprinsparret efter indstilling fra to rådgivende komitéer, der har ekspertise inden for enten kultur- og kunstområdet eller socialt arbejde.

Priserne bliver uddelt af Kronprinsparret ved et show, der sendes direkte på DR1 og produceres af DR i samarbejde med Bikubenfonden. Prisuddelingen blev de første år afholdt i København, men har siden 2011 hvert år været afholdt i skiftende danske byer. En undtagelse var dog i 2013, hvor Kronprinsparrets Priser blev afholdt i Operahuset i Sydney, Australien som led i den officielle 40 års fejring af Jørn Utzons verdensberømte arkitekturværk.

Med Kronprinsparrets Kulturpris og Kronprinsparrets Sociale Pris følger 500.000 kr. og et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson. Med Kronprinsparrets to Stjernedryspriser følger 100.000 kr. 

Priserne

Kronprinsparrets Sociale Pris

Prisen gives til en privat, offentlig eller frivillig forening, institution eller organisation, der står bag et innovativt, kreativt og nyskabende initiativ til gavn for socialt udsatte eller marginaliserede grupper i Danmark, Grønland eller Færøerne.  I udvælgelsen af prismodtagere bliver der lagt vægt på indsatser, der har formået at afprøve nye metoder, og som gennem en årrække har ændret vilkårene for en socialt udsat eller marginaliseret gruppe.

Det prismodtagende initiativ skal lyse op ved eksemplets kraft og have været i stand til at videregive erfaringer og inspiration nationalt og evt. internationalt.

Prisen kan deles mellem flere foreninger, institutioner eller organisationer, der i fællesskab har skabt store resultater. 

Kronprinsparrets Kulturpris

Prisen gives til en markant dansk, færøsk eller grønlandsk kunstner, der har ydet en enestående præstation.

I udvælgelsen af prismodtagerne bliver der lagt vægt på, at vi også i fremtiden kan forvente store præstationer af de hædrede både nationalt og internationalt. Prismodtageren skal lyse op ved eksemplets kraft og repræsentere værdier som innovation, kreativitet og høj kunstnerisk integritet.

Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris

Modtagerne af Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris skal have gjort sig bemærket på den kunstneriske scene og være yngre danske, færøske eller grønlandske kunstnere, som vi fortsat kan forvente meget af. I udvælgelsen bliver der lagt vægt på, at kunstnerne har udvist mod til at gå nye veje inden for deres kunstneriske felt. Prismodtagerne skal være innovative og kompromisløse i deres kunstneriske udforskning. 

Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris

Modtagerne af Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris skal have gjort sig bemærket gennem et målrettet arbejde med at afprøve nye metoder eller samarbejdsformer i forhold til deres indsats for socialt udsatte. I udvælgelsen bliver der lagt vægt på, at prismodtageren er nytænkende, udgør en stærk inspirationskilde for andre aktører og kan forventes at levere en afgørende indsats for udsatte grupper i lang tid fremover.  

De rådgivende komitéer

Medlemmerne af de rådgivende komitéer dækker med deres faglighed og kompetencer hhv. det sociale og kulturelle område bredt. Et medlem kan højst sidde i komiteen i 3 år. Ud over medlemmerne er Bikubenfonden også repræsenteret i komitéerne
Toggle text

Rådgivende komité for Kronprinsparrets Kulturpris og KRONPRINSPARRETS KULTURELLE
Stjernedryspris 2023

 • Anne Karine Prip – Kunstnerisk leder og producent, DR Pigekoret og DR Korskolen
 • Anders Hagerup – Lektor, DIS
 • Aukje Lepoutre Ravn – Seniorkurator, Copenhagen Contemporary
 • Bjarke Svendsen – Tidligere leder, Alice
 • Bodil Skovgaard Nielsen – Litteraturkritiker, Dagbladet Information
 • Karen Vedel – Lektor, Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet
 • Rune David Grue – Teaterinstruktør og lektor, Den Danske Scenekunstskole
 • Sarah Müllertz – Designer og stifter af KINRADEN
 • Silje Kamille Friis – Lektor, Det Kongelige Akademi

Rådgivende komité for Kronprinsparrets Sociale Pris OG KRONPRINSPARRETS SOCIALE STJERNEDRYSPRIS 2023

 • Amma Asare-Nyako – Rådsmedlem, Det Nationale Integrationsråd og Generalsekretær, Sabaah
 • Carsten Terp – Stifter, Impact Insider
 • Dorte Bukdahl – Konsulent, Mobilize
 • Gurli Martinussen – Forkvinde, Rådet for Sociale Investeringer og Fhv. Direktør, Trygfonden
 • Jonas Keiding Lindholm – Direktør, Tænketanken Mandag Morgen
 • Kira West – Direktør, Hjem til Alle og Forkvinde, Rådet for Socialt Udsatte
 • Kristina Louise Bliksted – Direktør, Social Sundhed (modtager er Den Sociale Stjernedryspris 2022)
 • Ida Brix – Kommunikationschef, GAME (modtager af Den Sociale Pris 2022)
 • Mette Pless – Lektor, Center for Ungdomsforskning
 • Nina Smith – Forkvinde, Reformkommissionen
 • Steffen Rasmussen – Direktør, Center for Social Nytænkning

Prismodtagere gennem tiderne

Kronprinsparrets Priser 2023 – Musikhuset Esbjerg

Designer og kunster Henrik Vibskov modtog Kronprinsparrets Kulturpris, mens den Sociale Pris gik til KFUM's Sociale Arbejde med indsatsen Social Drive Out. Begge prismodtagere fik overrakt 500.000 kr. samt et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Den sociale indsats Energi til Hinanden modtog Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris, og det kunstneriske studio How to Kill a Dog modtog den Kulturelle Stjernedryspris. Med Kronprinsparrets Stjernedryspriser følger 100.000 kr. til hver modtager.

Kronprinsparrets Priser 2022 – Ringsted Kongrescenter

Teaterinstruktør Tue Biering modtog Kronprinsparrets Kulturpris, mens den Sociale Pris gik til den sociale organisation GAME. Begge prismodtagere fik overrakt 500.000 kr. samt et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Organisationen Social Sundhed modtog Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris, og cellist og komponist Josefine Opsahl modtog den Kulturelle Stjernedryspris. Med Kronprinsparrets Stjernedryspriser følger 100.000 kr. til hver modtager.

Kronprinsparrets Priser 2021 – Vejle Musikteater

Kunstnergruppen Superflex modtog Kronprinsparrets Kulturpris, mens den sociale organisation Mødrehjælpen modtog Kronprinsparrets Sociale Pris. Begge prismodtagere fik overrakt 500.000 kr. samt et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Den sociale indsats RedenUng modtog Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris og producer, sanger og sangskriver Erika de Casier modtog den Kulturelle Stjernedryspris. Med Kronprinsparrets Stjernedryspriser følger 100.000 kr. til hver modtager.

Kronprinsparrets Priser 2020 – Værket i Randers

Skuespiller Danica Curcic modtog Kronprinsparrets Kulturpris, mens den sociale organisation Kofoeds Skole modtog Kronprinsparrets Sociale Pris. Begge prismodtagere fik overrakt 500.000 kr. samt et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Foreningen De Anbragtes Vilkår modtog Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris og koreograf Sebastian Kloborg modtog den Kulturelle Stjernedryspris. Med Kronprinsparrets Stjernedryspriser følger 100.000 kr. til hver modtager.

Kronprinsparrets Priser 2019 – ODEON i Odense

Operasanger Elsa Dreisig modtog Kronprinsparrets Kulturpris, mens den sociale indsats Bydelsmødre modtog Kronprinsparrets Sociale Pris. Begge prismodtagere fik overrakt 500.000 kr. samt et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Den socialøkonomiske virksomhed FRAK modtog Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris og sangskriver og sanger Jada modtog den Kulturelle Stjernedryspris. Med Kronprinsparrets Stjernedryspriser følger 100.000 kr. til hver modtager.

Kronprinsparrets Priser 2018 – Musikkens Hus i Aalborg

Forfatter Kim Leine modtog Kronprinsparrets Kulturpris sammen med 500.000 kr. og et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson. Foreningen Grønlandske Børn modtog Kronprinsparrets Sociale Pris sammen med 500.000 kr. og et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Organisationen Fundamentet modtog Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris og filminstruktør Annika Berg modtog Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris. Med Kronprinsparrets Stjernedryspriser følger 100.000 kr. til hver.

Kronprinsparrets Priser 2017 – Jysk Musikteater i Silkeborg

Komponist-duoen Den Sorte Skole, bestående af Martin Højland og Simon Dokkedal, modtog Kronprinsparrets Kulturpris sammen med 500.000 kr. og et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Organisationen DIGNITY, der arbejder med at give torturofre og deres familier en værdig tilværelse, modtog Kronprinsparrets Sociale Pris sammen med 500.000 kr. og et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Beklædningsdesigner Cecilie Bahnsen og podcasten Third Ear ved Tim Hinman og Krister Moltzen modtog Kronprinsparrets Stjernedryspriser og 50.000 kr. hver.

Kronprinsparrets Priser 2016 – Musikteatret i Holstebro

Filminstruktør og manuskriptforfatter Tobias Lindholm modtog Kronprinsparrets Kulturpris sammen med 500.000 kr. og et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Børn, Unge & Sorg, der tilbyder gratis rådgivning og specialiseret psykologisk behandling til børn og unge, der har mistet et nærtstående familiemedlem eller lever sammen med alvorligt syge forældre eller søskende, modtog Kronprinsparrets Sociale Pris  sammen med 500.000 kr. og et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Tegnestuen Johansen Skovsted Arkitekter og musiker og mundharpist Mathias Heise modtog Kronprinsparrets Stjernedryspriser og 50.000 kr. hver.

Kronprinsparrets Priser 2015 – Kulturværftet i Helsingør

Teaterinstruktør Elisa Kragerup modtog Kronprinsparrets Kulturpris sammen med 500.000 kr. og et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

’Mind Your Own Business’, der gennem iværksætteri styrker etniske minoritetsdrenges faglige kompetencer, sociale relationer og tilknytning til uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet, modtog Kronprinsparrets Sociale Pris sammen med 500.000 kr. og et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Designer Mark Tan og forfatter og billedkunstner Amalie Smith modtog Kronprinsparrets Stjernedryspriser og 50.000 kr. hver.

Kronprinsparrets Priser 2014 – Musikhuset i Aalborg

Designer Cecilie Manz modtog Kronprinsparrets Kulturpris sammen med 500.000 kr. og et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Organisationen TUBA (Terapi og rådgivning for Unge som er Børn af Alkoholmisbrugere) modtog Kronprinsparrets Sociale Pris sammen med 500.000 kr. og et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Fotograf Lærke Posselt og skuespiller Johanne Louise Schmidt modtog Kronprinsparrets Stjernedryspriser og 50.000 kr. hver.

Kronprinsparrets Priser 2013 – Operahuset i Sydney

De kunstneriske kræfter bag tv-serierne Borgen og Forbrydelsen modtog Kronprinsparrets Kulturpris sammen med 500.000 kr. og et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Den landsdækkende frivillige organisation Natteravnene modtog Kronprinsparrets Sociale Pris sammen med 500.000 kr. og et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Violinisten Rune Tonsgaard Sørensen og sangerinden Karen Marie Ørsted, bedre kendt under kunstnernavnet MØ, modtog Kronprinsparrets Stjernedryspriser og 50.000 kr. hver.

Operahuset i Sydney dannede i 2013 rammen om Kronprinsparrets Priser som et led i den dansk-australske fejring af operahusets 40-års jubilæum.

Kronprinsparrets Priser 2012 – Koncertsalen Alsion i Sønderborg

Tegner og forfatter Jakob Martin Strid modtog Kronprinsparrets Kulturpris sammen med 500.000 kr. og et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Ungdommens Røde Kors modtog Kronprinsparrets Sociale Pris sammen med 500.000 kr. og et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Akkordeonist Bjarke Mogensen og singer-songwriter Nive Nielsen modtog Kronprinsparrets Stjernedryspriser og 50.000 kr. hver.

Kronprinsparrets Priser 2011 – Musikhuset Aarhus

Arkitekt Bjarke Ingels modtog Kronprinsparrets Kulturpris sammen med 500.000 kr. og et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Bandet The William Blakes og forfatteren Josefine Klougart modtog Kronprinsparrets Stjernedryspriser og 50.000 kr. hver.

Kronprinsparrets Priser 2010 – Den Sorte Diamant i København

Landsforeningen af Væresteder modtog Kronprinsparrets Sociale Pris sammen med 500.000 kr. og et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Der blev desuden uddelt to sociale priser til rådgivningscentret og mødestedet Baglandet og til værestedet Amarngivat i den østgrønlandske by Tasiilaq. Begge prismodtagere fik 50.000 kr. med prisen.

Kronprinsparrets Priser 2009 – Koncerthuset i DR Byen i København

Cellist Andreas Brantelid modtog Kronprinsparrets Kulturpris sammen med 500.000 kr. og et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Sangerinden Nanna Øland Fabricius og fotograf Joakim Eskildsen modtog Kronprinsparrets Stjernedryspriser og 50.000 kr.

Kronprinsparrets Priser 2008 – Operaen i København

Sanger og sangskriver Tina Dickow modtog Kronprinsparrets Kulturpris sammen med 500.000 kr. og et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson

Morgencaféen for hjemløse modtog Den Velgørende Donation på 250.000 kr.

Kronprinsparrets Priser 2007 – Operaen på Holmen

Skuespilleren Sonja Richter modtog Kulturprisen sammen med 500.000 kr. og et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson

Ventilen Danmark, som hjælper ensomme unge, modtog Den Velgørende Donation på 250.000 kr.

Kronprinsparrets Priser 2006 – Operaen på Holmen

Kunstneren Olafur Eliasson modtog Kronprinsparrets Kulturpris og 500.000 kr.

Julemærkefonden modtog Den Velgørende Donation på 250.000 kr.

Kronprinsparrets Priser 2005 – Operaen på Holmen

Filminstruktøren Per Fly modtog Kronprinsparrets Kulturpris og 500.000 kr.

Organisationen Red Barnet modtog Den Velgørende Donation på 250.000 kr.

Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg ansøge om Kronprinsparrets Priser?

Nej, der er tale om hæderspriser, og du kan ikke ansøge om at modtage dem. Prismodtagerne udpeges af Kronprinsparret efter indstilling fra to rådgivende komitéer, der har ekspertise inden for enten kulturområdet eller socialt arbejde.

Hvordan får jeg billetter til Kronprinsparrets Priser?

Det er den venue, der lægger scene til prisuddelingen, der står for et evt. billetsalg. Kontakt dem og hør nærmere. I enkelte tilfælde har venue været så lille, at der ikke har været mulighed for billetsalg.