Bikubenfondens atelierprogram

Er du nyuddannet billedkunstner, kan du ansøge om Bikubenfondens 11 måneders atelierprogram. Ud over en atelierplads i Fondenes Hus i København indeholder programmet et individuelt rådgivningsforløb med en kunstkonsulent
Toggle text

Overgangen fra studietid til arbejdsliv kan være udfordrende. Med atelierprogrammet ønsker vi at styrke dig som nyuddannet billedkunstner, så du kan udvikle og etablere dig som kunstner. Ud over at få stillet atelierplads til rådighed i 11 måneder, får du mulighed for et individuelt forløb med kunstkonsulent Christina Wilson, som kan rådgive dig om udvikling af kompetencer inden for organisation og ledelse. Gennem både individuelle og samlede forløb med de andre kunstnere, taler I om, hvad det kræver at have en kunstnerisk karriere. I gennemgår kompetenceudvikling, øvelser i selvledelse og ser på, hvordan man kan se sin kunstneriske praksis som en virksomhed.

Krav og kriterier for optagelse

For at komme i betragtning til vores atelierprogram skal du inden for de sidste tre år være dimitteret fra Det Jyske Kunstakademi, Det Fynske Kunstakademi eller Det Kongelige Danske Kunstakademi. Du kan også søge, hvis du har taget en tilsvarende uddannelse i udlandet.

En udvælgelseskomité bestående af fire kunstfaglige medlemmer vurderer de ansøgninger, vi får. Du bliver vurderet på dine faglige kvalifikationer og på om du vil have særligt gavn af et individuelt rådgivningsforløb. Seks kandidater bliver udvalgt til interview. Herefter tilbyder vi tre kunstnere plads i vores atelierprogram.

Udvælgelseskomité 2018
  • Maria Bordorff – kunstkritiker
  • Torben Ribe – billedkunstner
  • Johanne Løgstrup – kurator og phd.stipendiat
  • Mette Marcus – chef for kulturområdet, Bikubenfonden

Atelieret

Vores kunstneratelier ligger i kælderetagen i Fondenes Hus på Otto Mønsted Gade 5, 1571 København V. Atelieret indeholder tre værkstedspladser, et fællesareal samt køkken og toilet. Der er mulighed for at tilmelde sig frokostordning. Hvert forår afholdes Open Studio, hvor kunstnerne har mulighed for at vise deres arbejde frem til inviterede venner af huset, anmeldere, gallerister m.fl.
Siden 2014 har vi hvert år tilbudt tre nyuddannede kunstnere en plads i vores atelierprogram. Følgende kunstnere har arbejdet i atelieret gennem årene:

2017-2018

Nat Bloch Gregersen (f. 1986)

Nat Bloch Gregersen er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi i 2015 samt Forfatterstudiet i Tromsø (NO) 2017. Gregersen arbejder med skulptur, installation, lyd og tekst. Materialer som flydende plastik, salt, tekstil og lys indgår i viskøse og porøse installationer i et tredimensionelt rum. Gennem en dualistisk tilgang opstår forskydninger mellem form og materiale; det syntetiske og organiske, det tunge og lette, det usynlige og synlige. Særligt arbejdet med transparens tilfører elementer af noget metafysisk; den fysiske verden afsøges som katalysator, eller sprog, for en immateriel forbindelse mellem menneske og natur. Gregersen har tidligere udstillet på Antenna Media Gallery i Kyoto (JP), Overgaden, Institut for Samtidskunst i København samt Kunsthal Aarhus i Aarhus.

Veronika Geiger (f. 1987)

Veronika Geiger er uddannet fra Iceland Academy of the Arts i 2016. Hun er optaget af grundvilkåret tid og af, hvordan vi oplever og forstår landskab i en nutidig kontekst. Hun arbejder interdisciplinært i krydsfeltet mellem fotografi og geologi. Ofte tager hendes værker udgangspunkt i faktuelle og konkrete elementer lånt fra geologien, men resultatet fremstår i et abstrakt visuelt sprog med en betoning af materialets stoflighed. Det centrale i Veronika Geigers praksis er at sætte den geologiske tidsforståelse over for vores egen biologiske tid. Sten er et materiale, der konkretiserer tiden. En sten undergår store forandringer over tid og muliggør en indsigt i de forskellige komplekse processer og tidsligheder på vores planet.

Viktoria Wendel Skousen (f. 1987)

Viktoria Wendel Skousen er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og Akademie der Bildenden Künste Wien i 2015. Hendes værker undersøger forskellige magtforhold inden for kunsten; samlingens autoritet, forholdet mellem tekst og billede, intime relationer og blikkets magt. Hun arbejder i medierne fotografi, træsnit, silketryk, tegning og med tekst og taler. Viktoria Wendel Skousen har tidligere udstillet på Remap Athens, Münchner Künstlerhaus, Piscine v. Aarhus Kunsthal og er nomineret til Queen Sonja Print Award 2018. Hun er desuden stifter af det internetbaserede kunsttidsskrift Texted. 

2016-2017

Martha Hviid (f. 1987)

Martha Hviid er uddannet fra Royal College of Art i London i 2015. Hun arbejder med en vifte af materialer og medier – oftest objekt-baseret og installatorisk. Ud fra forskellige eksistentielle og ontologiske idéer undersøger hun emner som perception, fysiske sensationer og bevægelsen i blot at være. Hun benytter sig af hverdagsmaterialer som stearin, stål, gulvtæpper og cement og sammensætter dem ofte uortodokst ved brug af visuelle og metodiske greb såsom støj, klang og repetition. Martha Hviid har tidligere udstillet på Moderna Museet i Malmö, KH7 Artspace i Aarhus, Camden Arts Centre i London, The Visual Arts Center i Austin TX samt Overgaden, Institut for Samtidskunst og Udstillingsstedet Years i København.

Johannes Sivertsen (f. 1984)

Johannes Sivertsen er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi i 2014 og Ateliers Beaux-Arts de la Glaciére i Paris. Han arbejder med at indkredse maleriets rolle i en undersøgelse af, hvordan blikket bliver påvirket af fortiden og samtidens visuelle kultur. I sin praksis bruger han traditionelle virkemidler, som det klassiske oliemaleri til at iscenesætte fortællinger, fiktioner og andre kulturelle konstruktioner, som former vores blik. Gennem en naturalistisk maleproces peger han på, at det er umuligt at se objektivt på verden, men at et maleri kan afspejle de tolkninger, vi ser den igennem. Johannes Sivertsen har bl.a. udstillet på Prince Gallery, Four Boxes, Ringsted Galleriet og Overgaden, Institut for Samtidskunst. Han er desuden med til at drive udstillingsstedet OK Corral.

Matilde Duus (f. 1983)

Matilde Duus er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2014. I hendes værker indfanges immaterielle størrelser som tid, lys og foranderlighed i fysiske materialer som glas og papir. Glasset har i værkerne en dobbeltfunktion: dels er det et fysisk materiale med særlige kvaliteter og potentialer og dels er det en metafysisk figur; et vindue til en anden, åndelig og mytisk verden. Hendes værker tager udgangspunkt i et to-dimensionelt format, men gennem arbejdet med materialernes transparens og skygger udfoldes en tredje skulpturel dimension. Matilde Duus har tidligere udstillet på Pablos Birthday i New York samt LARMgalleri og c4 Projects i København. Hun driver desuden udstillingsstedet Den nordiske ambassade i samarbejde med billedkunstner Nils Elvebakk Skalegård.

2015-2016

Line Hvidbjerg (f. 1986)

Line Hvidbjerg er uddannet ved henholdsvis Det Jyske Kunstakademi og Det Kongelige Danske Kunstakademi samt fra Københavns Tekniske Skole som tømrer og snedker. Hendes arbejde tager udgangspunkt i et dialektisk forhold mellem sprog, rum og materialer. Her stiller hun spørgsmål til et typisk maskulint formsprog og genforhandler det gennem appropriation, spejling og sprog. I værkerne, der ofte fremstår som fysiske indgreb eller installationer i det rum, de optræder i, opstår forskydninger og perspektiver på det genkendelige. Line Hvidbjerg er medstifter af det queer-feministiske kunstbar-projekt BarHvaViHar. Som en del af hendes kunstneriske praksis, har hun også håndværkerfirmaet DYKE & DATTER, der med en feministisk interesse behandler ’firmaet’ som form, platform og research.

Christian Bang Jensen (f. 1983)

Christian Bang Jensen er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi og Kunsthøjskolen i Malmø. Han arbejder tværmedielt, dog mest skulpturelt eller installatorisk, og fokuserer på forholdet mellem materiale og betydning. Arbejdet er sammensat af forskellige elementer og tager ofte form af en slags udvidede collager. Værkerne kredser om en undersøgelse af kulturel appropriation, mytologi og historie. Han har tidligere udstillet på bl.a. Malmø Kunstmuseum, Brandts 13 og Galleri Image

Niels Pugholm (f. 1983)

Niels Pugholm der er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi, arbejder i flere medier og er frem for alt interesseret i fortællinger, og hvordan disse er konstrueret ud fra forskellige faktorer. Han viser blandt andet, hvordan vores måde at italesætte fortid og nutid på typisk er subjektiv, og hvordan individ og samfund, fortid og nutid væves sammen igennem vores historiefortællinger. Nuancer i vores forståelse og subjektive fortolkninger er gennemgående elementer i Niels Pugholms kunst, der ofte tager afsæt i kunstnerens egne erfaringer og netværk såsom familie eller bekendte. Værkerne illustrerer, hvordan disse menneskers personlige historier flettes ind i den store, almene historie.

2014-2015

Anne Mette Schultz – uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i København
Camilla Reyman – uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i København
Ana Pavlovic – uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i København

Ofte stillede spørgsmål:

Hvem kan søge om atelierplads?

For at komme i betragtning skal du være uddannet fra Det Jyske Kunstakademi, Det Fynske Kunstakademi eller Det Kongelige Danske Kunstakademi inden for de seneste tre år. Man kan også søge hvis man har taget en tilsvarende uddannelse i udlandet.

Hvor længe har jeg pladsen?

Hvis du bliver udvalgt, får du en atelierplads stillet til rådighed hos os i 11 måneder. Perioden løber fra august-juli.

Hvornår kan jeg søge?

Vi modtager ansøgninger én gang om året i foråret. Følg med her på siden eller på Bikubenfondens Facebook, hvornår næste ansøgningsrunde løber.

Hvornår får jeg svar på, om jeg har fået plads?

Du får svar senest medio juli.

Hvor ligger atelieret?

Atelieret ligger i kælderetagen i Fondenes Hus i Otto Mønsteds Gade 5. I Fondenes Hus bor Bikubenfonden sammen med en række andre fonde.

Kan jeg modtage dagpenge, mens jeg har en atelierplads i Fondenes Hus?

Nej. Det er ikke muligt for en kunstner at optage atelierplads i Fondenes Hus og modtage dagpenge samtidig.

Hvad bliver indberettet til skat?

Ifølge SKAT's gældende regler bliver man som kunstner beskattet af at få stillet atelier til rådighed samt af rådgivningsforløbet. Det er dog muligt for den enkelte kunstner at foretage et fradrag i sin virksomhed på et tilsvarende beløb. 

Kontakt
Projektleder Signe Bjerregaard Brok
SIGNE BJERREGAARD BROK
RÅDGIVER
Atelierprogram, Årets Reumert og kulturelle indsatser
+45 33 77 93 84
sbb@bikubenfonden.dk
Projektleder Signe Bjerregaard Brok
SIGNE BJERREGAARD BROK
Signe leder blandt andet Bikubenfondens atelierprogram og Årets Reumert. Derudover arbejder Signe med uddelinger og udvikling af kulturelle indsatser.
Sådan ansøger du

Der er nu lukket for ansøgninger. Der var deadline den 28. maj 2018.