Udstillingsprisen Vision

Med Udstillingsprisen Vision ønsker vi at skabe rum for nytænkning af udstillingsformater med kunsten i centrum. Hvert år inviterer vi museer, kunsthaller og andre udstillingsaktører til at deltage i konkurrencen om at få realiseret en visionær udstillingsidé, der tager afsæt i billedkunsten og har nutidig relevans. Vinderen modtager tre millioner kroner til at realisere sin idé
Toggle text

Hvad er den gode udstilling? Det spørgsmål ønsker vi at få belyst og se konkrete svar på. En jury bestående af syv fagfolk fra relevante brancher vurderer alle indkomne idéoplæg i fortrolighed. I udvælgelsen af de bedste idéer har juryen fokus på den gode formidling, det banebrydende format og det indholdsmæssigt visionære koncept. 3-5 idéer bliver valgt ud til en kvalificeringsrunde, hvor deltagerne modtager 20.000 kr. til videreudvikling af deres idéer. Herefter udpeger juryen den endelige vinder.

Udstillingsprisen Vision

Med Udstillingsprisen Vision ønsker vi at kigge fremad og præmiere et visionært forslag i stedet for en overstået succes. Sådan skaber vi rum for nytænkning af udstillingsformater med kunsten i centrum. 

Få overblik over, hvad Bikubenfonden arbejder med på kulturområdet
Ofte stillede spørgsmål

Hvem kan ansøge om Udstillingsprisen Vision?

Museer, kunsthaller og andre udstillingsaktører kan ansøge med en visionær udstillingsidé, der tager afsæt i billedkunsten og har nutidig relevans.

Hvad består Udstillingsprisen Vision af?

Vinderen af prisen modtager 3 millioner kr. til at realisere sin udstillingsidé.

Hvornår kan jeg søge?

Det er muligt at søge Visionsprisen én gang om året i et tidsrum, der løber fra ultimo august til primo december. Følg med her på siden eller på Facebook, hvor vi annoncerer, når der åbnes for ansøgninger næste gang.

Hvornår får jeg svar på, om jeg er gået videre til 2. runde?

Går du videre, får du typisk besked medio januar. Her skal du beregne tid til at udarbejde en mere detaljeret beskrivelse af koncept, budget, tidsplan osv. Du får også svar, hvis du ikke er gået videre til 2. runde.

Hvornår bliver vinderen annonceret?

Vinderen bliver som regel annonceret i slutningen af februar/starten af marts.

Juryen

Visionsjuryen behandler de indkomne idéoplæg og afgør, hvem der skal inviteres til en kvalifikationsrunde og herefter, hvem den endelige vinder af prisen er
Toggle text

Juryen bestod i 2018 af: 

•  Stine Goya – kreativ direktør og founder, Stine Goya A/S
•  Mette Kynne Frandsen – adm. direktør, partner og arkitekt MAA, Henning Larsen Architects
•  Malene Vest Hansen – lektor i kunsthistorie, Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet
•  Jacob Wamberg – professor dr.phil. i kunsthistorie, Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet
•  Jacob Lillemose – kurator
•  Mette Marcus – chef for kulturområdet, Bikubenfonden
•  Søren Kaare-Andersen – adm. direktør, Bikubenfonden

Tidligere års vindere af Udstillingsprisen Vision

2018 - Kunsten i Aalborg med udstillingen 'Work it out!'

WORK IT OUT!

Hvilket potentiale besidder kunsten og museet i en tid, hvor den enkelte bliver stillet over for konstante krav om selvoptimering, omstillingsparathed og robusthed? Dette centrale spørgsmål danner udgangspunkt for udstillingsprojektet ’Work it out!’, der sætter fokus på mennesket i det moderne arbejdsliv. Kunstmuseet Kunsten vil blandt andet invitere byens arbejdspladser ind på museet for at blive en aktiv del af udstillingen, ligesom de vil flytte museumsaktiviteter ud på arbejdspladserne i Aalborg. Udstillingen forventes at åbne i efteråret 2020.

2017 – Esbjerg Kunstmuseum med udstillingskonceptet 'Wunderkammer'

WUNDERKAMMER

På de fleste kunstudstillinger møder publikum kunstværker, som er ophængt efter forskellige kunstvidenskabelige principper – såsom kronologi eller genrer. Men hvad sker der med publikums kunstoplevelse, når værkerne er organiseret med afsæt i fysikerens, kunstnerens eller biologens blik i et wunderkammer, hvor kunstværkerne indgår i et mylder af genstande fra et miljø uden for museet? Det undersøger Esbjerg Kunstmuseum med tre wunderkammer-udstillinger, der alle tager afsæt i billedkunst fra det 20. og 21. århundrede. Projektet strækker sig over tre år, og det er tanken, at de tre deludstillinger til sidst skal ende som et nyt format for præsentation af museets faste samling. Første udstilling åbner i efteråret 2018.

2016 – Kunstnergruppen Sisters Hope og Den Frie Udstillingsbygning med udstillingen 'Sisters Academy – The Boarding School'

SISTERS ACADEMY – THE BOARDING SCHOOL

På Sisters Academy – The Boarding School blev publikum inviteret på et kostskoleophold, der havde skiftet den traditionelle vidensbaserede skole ud med æstetik, poesi og sanselighed. Den Frie Udstillingsbygning var gennem kunstinstallationer, lyd- og lysdesign transformeret til en anderledes udstillings- og skoleoplevelse, hvor 20 performere udgjorde lærerstaben. Det var kun muligt at få adgang til skolen ved at indskrive sig som elev i 24 timer ad gangen. Opholdet talte således minimum én overnatning i skolens sovesal. Udstillingen løb fra den 19. september til den 18. oktober 2017.

2015 – Medicinsk Museion med udstillingsprojektet 'Mind the Gut'

MIND THE GUT

Mind the Gut kombinerer kunst, kulturarv og den nyeste biomedicinske forskning om tarmbakteriers samspil med hjernen. I udstillingen er dugfrisk forskning og videnskabelige opdagelser sat ind i en større kulturel, historisk og æstetisk sammenhæng og er dermed genstand for en kritisk refleksion over, hvad det hele betyder for vores forståelse af os selv som mennesker. Mind the Gut åbnede den 6. oktober 2017 og er nu en del af den permanente udstilling på Medicinsk Museion. 

Visionssaloner

Vision er mere end en udstillingspris. Flere gange om året folder vi billekunsten ud i debatsaloner. Her debatterer vi udstillingsformater og aktuelle kunstfaglige problemstillinger
Kontakt
Senior projektleder Peter Kirkhoff Eriksen
PETER KIRKHOFF ERIKSEN
SENIOR PROJEKTLEDER
Udstillingsprisen Vision
+(45) 50 60 54 86
pke@bikubenfonden.dk
Senior projektleder Peter Kirkhoff Eriksen
PETER KIRKHOFF ERIKSEN
Peter er ansvarlig for analysearbejde, monitorering og løbende evalueringer af Bikubenfondens indsatser på kulturområdet. Peter er blandt andet projektleder på Udstillingsprisen Vision. Derudover arbejder Peter med uddelinger og udvikling af kulturelle indsatser.
Sådan deltager du

Udstillingsprisen Vision 2019 åbner for idéer i august 2018. For at komme i betragtning til prisen skal du deltage med en nyskabende udstillingsidé, der tager afsæt i billedkunsten og har nutidig relevans. Der vil være et link til vores digitale ansøgningssystem herunder, når der er åbent for ansøgninger.