Natur til et godt liv

I den natursociale indsats Natur til et godt liv stiller Bikubenfonden naturområdet Svanninge Bjerge, naturfagligt personale og en række faciliteter til rådighed for organisationer og kommunale tilbud, der bruger naturen som element i pædagogiske og/eller terapeutiske forløb med unge i udsatte positioner. Sammen indgår vi et samarbejde eller partnerskab, hvor vi udvikler den natursociale praksis og deler viden på området.
Toggle text

Siden 2005 har Bikubenfonden arbejdet med naturudvikling og -oplevelser i Svanninge Bjerge på Sydfyn. Gennem årene har vi fået stadigt større fokus på naturens potentiale i forhold til socialt udsatte. Dette fokus har udviklet sig til den natursociale indsats, Natur til et godt liv, specifikt målrettet unge i udsatte positioner fra hele Danmark. Det kan for eksempel være unge, der er vokset op med alkoholiserede forældre, unge der er anbragt uden for hjemmet eller unge, der har brug for et alternativ til de almindelige skole- og uddannelsestilbud.

Ophold i Svanninge Bjerge

Sammen med naturen i Svanninge Bjerge danner det tidligere skovløberhus Knagelbjerghus rammerne for de ophold, vi sammen med vores partnere arrangerer i Natur til et godt liv. Huset er indrettet med moderne faciliteter og overnatningsmuligheder for op til 20 personer, og der er opført en bålhytte lige i nærheden. Svanninge Bjerge byder på en stor variation af natur og dertil knyttede oplevelsesmuligheder. Ud over de fysiske rammer stiller vi naturformidlere til rådighed – både til selve opholdene og til de praksisudviklingsforløb, vi arrangerer sammen med vores partnere.

Hvad er det naturen kan?

Naturen er et unikt sted for både socialt samvær, kropslig udfoldelse, stimulering af nysgerrighed og kreativitet. Der findes desuden forskningsbaserede undersøgelser, der viser, at naturen kan være et helende rum, hvor man kan afstresse kroppen og finde ro. Vi mangler dog mere viden for at kunne sige præcis, hvornår naturen kan gøre en forskel for at understøtte livsmestring hos udsatte unge. Derfor har vi sammen med Videncenter for Friluftsliv og Naturformidling, KU udviklet det treårige program Natur til et godt liv – Laboratoriet, der foregår i perioden 2019-2021. Laboratoriets udviklingsarbejde sigter mod at afprøve og udvikle nye veje i at hjælpe unge på kanten til bedre livsmestring ved at inddrage kortere eller længere forløb i naturen.

Natur til et godt liv – Laboratoriet
Evalueringsrapport fra 2016

Fra opstarten i 2014 og indtil foråret 2016, hvor indsatsen var målrettet både børn og unge, fulgte analyse -og rådgivningsvirksomheden Rådgivende Sociologer Natur til et godt liv.

LÆS DERES EVALUERINGSRAPPORT FRA MAJ 2016 HER

Praksisudvikling
Toggle text

Der findes i dag en del forskellige indsatser, hvor naturen indgår som virkemiddel i forløb med unge i udsatte positioner. Men det er dokumentations- og forskningsmæssigt et meget ungt og uudforsket område. Med Natur til et godt liv ønsker vi at få en mere sikker viden om, hvordan det virker, når naturen inddrages i arbejdet med udsatte unge, og hvad der mere specifikt virker for hvilke målgrupper. Derfor samarbejder vi med organisationer og kommuner, hvor vi sammen udvikler praksis, opsamler viden og faciliterer et netværk partnerne imellem. For at stille skarpt på praksisudviklingen har vi indgået tættere samarbejder med en række partnere i Natur til et godt liv – Laboratoriet.

Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg som privatperson deltage i Natur til et godt liv?

Vi arrangerer ikke ture for privatpersoner i Natur til et godt liv-regi, men indgår partnerskaber med organisationer og kommuner, der bruger naturen som element i pædagogiske eller terapeutiske forløb med unge i udsatte positioner. På Svanninge Bjerges facebookside annoncerer vi løbende de ture og arrangementer, som vi laver for privatpersoner. Heriblandt er der også sansevandringer, hvor vi inddrager nogle af de samme elementer som vi arbejder med i Natur til et godt liv.

Kan vi få en smagsprøve på, hvad I tilbyder?

Ja, hvis I er en organisation, der arbejder med unge i udsatte positioner, kan vi tilbyde halvdagsture eller ophold i Knagelbjerghus. Vores faciliteter kan også danne ramme om praksisudviklingsforløb målrettet jeres personale.

Kan vi få økonomisk støtte til natursociale indsatser?

Vi støtter ikke denne type indsatser økonomisk, men stiller naturområde, faciliteter og personale til rådighed i forbindelse med indgåelse af samarbejder

Vil du være partner i
Natur til et godt liv?

Vi modtager gerne henvendelser om partnerskaber fra organisationer og kommuner, der er interesseret i at være med til udvikle forløb i naturen i arbejdet med unge i udsatte positioner og som gerne vil dele deres viden på området. Kontakt os med en beskrivelse af jeres målgruppe og ønsker og få mere information.