Udstillingsprisen Vision realiserer Danmarks mest visionære udstillingskoncept

Med Udstillingsprisen Vision indbyder Bikubenfonden museer, udstillingssteder og andre aktører inden for det kunst- og kulturhistoriske felt til at deltage i konkurrencen om at få realiseret et visionært udstillingskoncept. Prisvinderen modtager 3 mio. kroner til realisering af udstillingen. I 2016 gik prisen til udstillingen ’Sisters Academy – The Boarding School’, som performancegruppen Sisters Hope og Den Frie Udstillingsbygning står bag. Udstillingen forventes at åbne i 2017.

Hvad er den gode udstilling? Det spørgsmål ønsker Bikubenfonden at få belyst og se konkrete svar på. Med Udstillingsprisen Vision sætter fonden hvert år tre millioner kroner på højkant til en visionær udstillingsidé med nutidig relevans. Desuden arrangerer fonden i samarbejde med kunsten.nu en række saloner, der sætter fokus på udviklingen inden for udstillinger. Formålet er at sætte den gode udstilling til debat og skabe større synlighed om det kunst- og kulturhistoriske område.

- Udstillinger kan noget helt særligt. De kan være med til at sætte samfundsrelevante temaer på dagsordenen. De kan skabe debat, formidle ny viden eller give flere perspektiver på historien. Vi håber, at konkurrenceformen kan være med til at skabe debat om, hvad den gode udstilling egentlig er, siger Bikubenfondens direktør Søren Kaare-Andersen.

Den gode formidlingsidé

En tværfaglig jury bestående af syv fagfolk fra relevante brancher vurderer alle indkomne projektforslag i fortrolighed. I 2016 gik prisen og de 3 mio. kroner til udstillingen ’Sisters Academy – The Boarding School’, som performancegruppen Sister Hope og Den Frie Udstillingsbygning står bag. På udstillingen indskriver publikum sig for et døgn på en kostskole, der har skiftet den traditionelle vidensbaserede skole ud med æstetik, poesi og sanselighed.

- Udstillingsprisen Vision har fokus på den visionære udstillingsidé, og ’Sisters Academy – The Boarding School’ udfordrer i høj grad den traditionelle opfattelse af, hvad en udstilling er. For eksempel giver den et nyt bud på, hvor længe man skal opholde sig på en udstilling, og hvad man skal have med sig, når man går derfra. Desuden åbner udstillingen en interessant diskussion om betydningen af de æstetiske værdier i vores samfund, siger Bikubenfondens projektchef for kulturområdet Mette Marcus.

Ved den seneste konkurrence blev der indsendt 25 forslag, og der var mange stærke ideer imellem fra både store museer og mindre udstillingssteder fra forskellige dele af landet.

Udstillingsprisen Vision har fokus på udviklingen

Udstillingsprisen Vision udspringer af Bikubenfondens Museumspriser, der blev uddelt i perioden 2001-2012 til eksisterende udstillinger. I løbet af 2013 var Bikubenfonden i dialog med en række aktører fra museumsbranchen, kunsthaller, kunstnere og kunstformidlere med henblik på udvikling af prisen. Desuden lod fonden sig inspirere af lignende prisuddelinger i udlandet. Udviklingen af prisen har taget udgangspunkt i, at det kulturelle landskab og særligt museernes virkelighed har ændret sig de seneste ti år. I dag opsøger det kunst- og kulturinteresserede publikum foruden museer også kunsthaller, andre ikke-kommercielle udstillingssteder og festivaler i det offentlige rum for at opleve den gode udstilling. Derfor indbyder Bikubenfonden også denne slags udstillingssteder til at deltage i konkurrencen om at vinde Udstillingsprisen Vision.

Vi støtter projekter i hele Danmark og Grønland
Dette projekt er landsdækkende

 

Få mere at vide

Kontaktperson for pressen:
Kommunikationsmedarbejder Iben Haugaard
ih@bikubenfonden.dk / 2622 0926

Kontaktperson vedr. udstillingsprojekter:
Projektkoordinator Signe Bjerregaard Brok
sbb@bikubenfonden.dk / 3377 9384
 

Fakta

Udstillingsprisen Vision er en del af Bikubenfondens program for kunst- og kulturhistorie.

Prisen uddeles én gang om året.

Kriterier for at vinde prisen:
Det prisvindende koncept skal være en visionær udstillingsidé med aktuel relevans, der giver publikum indsigt og udsyn.

Vinderen modtager prisen på 3 mio. kr. til realisering af udstillingen. Såfremt udstillingsbudgettet er større, kan fonden vælge at give et større beløb, så det samlede udstillingsbudget dækkes.

I 2016 gik Udstillingsprisen Vision til performancegruppen Sisters Hope og Den Frie Udstillingsbygning med udstillingen ’Sisters Academy – The Boarding School’, der åbner i 2017. Læs mere 

I 2015 gik Udstillingsprisen Vision til Medicinsk Museion med projektet Mind the Gut, der åbner i foråret 2017. Læs mere

Juryen for Udstillingsprisen Vision består i perioden 2014-16 af:

  • Rune Gade, lektor, ph.d. ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab og anmelder ved Dagbladet Information
  • Niels-Knud Liebgott, historiker og tidl. direktør for De Danske Kongers Kronologiske Samling på Rosenborg Slot
  • Mette Kynne Frandsen, adm. direktør, partner og arkitekt MAA, Henning Larsen Architects
  • Mads Quistgaard, Partner i Urgent og adjungeret professor ved Designskolen Kolding
  • Stine Goya, designer
  • Søren Kaare-Andersen, direktør i Bikubenfonden
  • Mette Marcus, chef for kulturområdet i Bikubenfonden

Visionssaloner

I forlængelse af Udstillingsprisen Vision inviterer Bikubenfonden i samarbejde med Kunsten.nu til en række saloner, der sætter fokus på udviklingen inden for udstillinger. Den første salon ’Børn sætter dagsordenen’ finder sted den 24. februar 2016 kl. 16-18 i Nikolaj Kunsthal. Her vil paneldeltagerne tegne et billede af, hvad der rører sig inden for arbejdet med børneudstillinger. I panelet sidder: Lise Sattrup, ARKEN, Ida Brændholt Lundgaard, ph.d., Kulturstyrelsen og Trine Boesen, Billed-kunstner, aktuel på BRANDTS Kunsthal. Vært og moderator er Hilde Østergaard, Nikolaj Kunsthal.