Kronprinsparrets Priser 2016

Ekstraordinære præstationer inden for kultur og socialt arbejde blev hædret, da Kronprinsparrets Priser den 8. oktober blev afholdt i Musikteatret Holstebro.

Her gik Kronprinsparrets Sociale Pris til den landsdækkende organisation Børn, Unge & Sorg. Kronprinsparrets Kulturpris gik til filminstruktør og manuskriptforfatter Tobias Lindholm. Og Kronprinsparrets to Stjernedryspriser gik til henholdsvis tegnestuen Johansen Skovsted Arkitekter og mundharpist Mathias Heise.

Børn, Unge & Sorg inddrager frivillige klogt og omsorgsfuldt
Kronprinsparrets Sociale Pris 2015 tilfaldt Børn, Unge & Sorg, der tilbyder gratis rådgivning og specialiseret psykologisk behandling til børn og unge, der har mistet et nærtstående familiemedlem eller som lever sammen med alvorligt syge forældre eller søskende. Organisationen har afdelinger i København, Aarhus og Odense, hvor de blandt andet tilbyder gruppeterapi og individuel terapi til børn og unge under 28 år. Derudover har Børn, Unge & Sorg en række tilbud såsom brevkasse, chat og samtalegrupper bemandet af unge frivillige, der selv har mistet og for de flestes vedkommende selv fået hjælp i organisationen.

H.K.H Kronprinsesse Mary overrakte prisen til Børn, Unge og Sorgs direktør Preben Engelbrekt, og organisationens arbejde med frivillige blev fremhævet i begrundelsen for prisen:

”Over de senere år har organisationen udviklet metoden integreret frivillighed, og denne nyskabende tilgang til sorgarbejdet fortjener en særlig opmærksomhed. Metoden inddrager frivilliges egne erfaringer med alvorlig sygdom, død og sorgbearbejdelse i indsatsen på en både professionel, klog og ikke mindst omsorgsfuld måde. Børn, Unge & Sorg er som organisation unik i deres vedholdende indsats i at tilbyde gratis rådgivning til børn og unge.”

I 2015 fik knap 1.200 børn og unge psykologisk rådgivning og behandling, mens mere end 700 unge fik støtte gennem tilbud med frivillige i Børn, Unge & Sorg, som H.K.H Kronprinsesse Mary i øvrigt er protektor for.

Tobias Lindholm skaber fiktionsfilm med dokumentariske virkemidler
Det blev filminstruktør og manuskriptforfatter Tobias Lindholm, der modtog Kronprinsparrets Kulturpris 2016. Lindholm arbejder ud fra filmkonceptet Reality Rules og skaber fiktionsfilm med dokumentariske virkemidler. Han står blandt andet bag både manuskript og instruktion af filmene R (i samarbejde med Michael Noer 2010), Kapringen (2012) og Krigen (2015), der blev fremhævet i begrundelsen for prisen. Også Lindholms evne til at mestre flere discipliner på højt internationalt niveau blev nævnt i begrundelsen for prisen:

”Tobias Lindholm mestrer flere discipliner på højt internationalt niveau inden for filmkunsten. Ikke alene er han en fremragende personinstruktør, han er også en dygtig manuskriptforfatter. Han skaber fiktionsfilm med dokumentariske virkemidler. Der bliver ikke snydt med virkeligheden eller lavet melodramatiseringer. Lindholm udfordrer sit publikum på intens, rå og radikal vis – præcis som livet nogle gange kan vise sig.”

H.K.H. Kronprins Frederik overrakte prisen til Tobias Lindholm, der har modtaget flere danske og internationale priser og i 2016 var nomineret til en Oscar for filmen Krigen.

Stjernedryspriser til arkitekter og mundharpist
Kronprinsparret uddelte desuden deres to Stjernedryspriser til yngre talenter. Den ene Stjernedryspris gik til tegnestuen Johansen Skovsted Arkitekter som en anerkendelse af deres insisteren på en æstetik i det almindelige og for deres respekt for og dialog med den natur, der omgiver deres arkitektur. I begrundelsen for prisen blev især deres arbejde med tre pumpestationer ved Skjern Å fremhævet:

”Med en høj materialefølsomhed, ofte med fokus på stål og i særdeleshed træ, kan udtrykket i Johansen Skovsted’s arkitektur opleves i dialog med den omkringliggende natur. Det ses eksempelvis i de nye smukt ornamenterede tilbygninger til de gamle pumpestationer ved Skjern Å. Her har Johansen Skovsted af respekt for genopretningen af naturområdet valgt at bygge til de tilbageblevne pumpestationer fra tidligere tiders dræning af ådalen – så de i dag både fungerer som udkigstårne og samtidigt toner sig flot ind i landskabet.”

Kronprinsparrets anden Stjernedryspris gik til musiker og mundharpist Mathias Heise for hans musikalske indlevelsesevne, hans virtuositet på den kromatiske mundharpe og hans kunstneriske tilgang til egne kompositioner. Mathias Heise kom i 2015 som den første i Danmark ind på Rytmisk Konservatorium med mundharpe som hovedinstrument og vandt samme år DPA's komponistkonkurrence ’Årets nye Jazzstjerne’. I begrundelsen for prisen blev Mathias Heises lyst til at eksperimentere fremhævet:

”Mathias Heise er et stort musikalsk talent, der blandt andet udmærker sig ved, at han selv komponerer sin musik. Mathias eksperimenterer og går nye veje, som når han fletter spoken word ind i sin musik, der i øvrigt kan opleves på hans egen Youtube-kanal. Rundt om sig har han skabt en gruppe, der i bandet 'Mathias Heise Quadrillion' kan udfordre et særligt musikalsk rum.”

Under showet optrådte Heise med sit band Mathias Heise Quadrillion med nummeret Sudden Ascent fra debutpladen af samme navn. Desuden optrådte Heise sammen med Pernille Rosendahl med nummeret Jeg drømte mig en drøm i nat, som han havde skabt et særligt arrangement til specielt til aftenens show, der blev sendt direkte på DR1.

Kronprinsparrets Priser blev indstiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til Kronprinsparret, og showet bliver til i et samarbejde mellem Bikubenfonden og DR.

Vi støtter projekter i hele Danmark og Grønland
Dette projekt er landsdækkende

 

Få mere at vide

Iben Haugaard
Kommunikationsmedarbejder
Public Relations
Mail: ih@bikubenfonden.dk
Tlf.: 33 77 93 81

Fakta om Kronprinsparrets Priser

Kronprinsparrets Priser er indstiftet af Bikubenfonden i anledning af D.K.H. Kronprins Frederik og Kronprinsesse Marys bryllup den 14. maj 2004.

Få mere baggrundsviden om Kronprinsparrets Priser

Modtagere af Kronprinsparrets Priser

Kronprinsparrets Kulturpris

2005: Filminstruktør Per Fly
2006: Kunstner Olafur Eliasson
2007: Skuespiller Sonja Richter
2008: Musiker Tina Dickow
2009: Musiker Andreas Brantelid
2010: Ingen prisuddeling dette år i denne kategori
2011: Arkitekt Bjarke Ingels
2012: Tegner og forfatter Jakob Martin Strid
2013: Det kunstneriske hold bag dramaserierne "Forbrydelsen", afsnit 1-3 og "Borgen", afsnit 1-2
2014: Designer Cecilie Manz
2015: Teaterinstruktør Elisa Kragerup
2016: Filminstruktør Tobias Lindholm

Kronprinsparrets Sociale Pris

2005: Red Barnet
2006: Julemærkefonden
2007: Ventilen
2008: Morgencaféen for Hjemløse
2009: Ingen prisuddeling i denne kategori
2010: Landsforeningen af Væresteder
2011: Ingen prisuddeling dette år i denne kategori
2012: Ungdommens Røde Kors
2013: Natteravnene
2014: TUBA (Terapi og rådgivning for Unge som er Børn af Alkoholmisbrugere)
2015: 'Mind Your Own Business'
2016: Børn, Unge & Sorg

Kronprinsparrets Nytænkningspris

2010: Baglandet og Værestedet Amarngivat

Kronprinsparrets Stjernedryspris

2009: Fotograf Joakim Eskildsen og musiker Nanna Øland Fabricius alias Oh Land
2010: Ingen prisuddeling i denne kategori
2011: Forfatter Josefine Klougart og rockbandet The William Blakes
2012: Sanger og sangskriver Nive Nielsen og akkordeonist Bjarke Mogensen
2013: Sangerinde og sangskriver MØ alias Karen Marie Ørsted og violinisten Rune Tonsgaard Sørensen
2014: Fotograf Lærke Posselt og skuespiller Johanne Louise Schmidt
2015: Forfatter og billedkunstner Amalie Smith og designer Mark Tan
2016: Musiker og mundharpist Mathias Heise og tegnestuen Johansen Skovsted Arkitekter