Ny publikumspris – Stem på årets bedste museum

Danskerne bruger deres museer som aldrig før, og nu inviteres publikum til selv at sætte pris på årets bedste oplevelser. Bikubenfonden har netop indstiftet Publikums Museumspris, der giver alle chancen for at stemme på deres helt egen favorit.

Det er ikke noget nyt, at der bliver sat pris på museerne, for gennem ti år har Bikubenfonden allerede uddelt Den Danske Museumspris, som er gået til et museum, der har udvist en betydende, kvalitetsbetonet indsats. Når vi nu har valgt også at indstifte en publikumspris, så er det ifølge Bikubenfondens direktør fordi: ”Museerne er for os alle. At komme på et museum, fysisk eller online, beriger os med ny indsigt, der skaber udsyn og perspektiv på den fremtid vi alle skal møde”, siger fondens direktør Søren Kaare-Andersen: ”Med den nye Publikums Museumspris håber vi, i endnu højere grad end tidligere, at kunne inddrage museumsbrugere af alle slags og høre deres mening”.

200.000 kr. på spil

Publikum får chancen for at stemme på årets bedste museumsoplevelse blandt 5 nominerede museer. Det museum, der får flest stemmer, modtager prisen på 200.000 kr. Juryen udpeger 5 nominerede museer ud fra et årligt fastlagt tema. I 2012 vil der bliver lagt vægt på, at de nominerede museer i særlig grad har taget udgangspunkt i den lokale forankring. At temaerne skifter er med til at sikre, at alle museer kan komme i spil til prisen – og herefter er det publikums stemme, der afgør, hvilket museum der løber af sted med de 200.000 kr.

5 museer i opløbet

De 5 nominerede museer offentliggøres 1. maj, og herefter har publikum en måned til at stemme på deres favorit. I løbet af denne måned er det vores håb, at de nominerede museer vil lege med og gøre noget særligt for at vise deres særpræg og kvaliteter og åbne dørene for publikum på nye måder. Den 11. juni kåres vinderen ved et storstilet arrangement på Statens Museum for Kunst.  

Få mere at vide

Projektleder
Anne Slot
as@bikubenfonden.dk
33 93 77 86

 

 

 

 

Fakta

Bikubenfondens Museumspriser er fondens fyrtårn på det museale område.

Prisen er indstiftet i 2001 for at sætte et fokus på kvalitet og nytænkning i det museale landskab og uddeles i 2012 for 11. gang.
Bikubenfonden har de sidste 10 år uddelt Den Danske Museumspris på 500.000 kr. og hidtil også en specialpris på 100.000 kr. og et museumslegat på 50.000 kr.
Den nye Publikums Museumspris er på 200.000 kr. og erstatter fra 2012 Bikubens Museumslegat og Museumsjuryens Specialpris

Juryen for Bikubenfondens Museumspriser

Museumsdirektør Charlotte Sabroe, Sorø Kunstmuseum, formand for juryen
Museumsdirektør Lisette Vind Ebbesen, Skagen Museum
Lektor, dr.phil. Maria Fabricius Hansen, Ny Carlsbergfondets direktion og Aarhus Universitet
Museumsdirektør Thomas Secher Jensen, Naturhistorisk Museum
Museumsdirektør Jan Skamby Madsen, Moesgård Museum
Museumsleder, dr.phil. Erland Porsmose, Østfyns Museer
Direktør Søren Kaare-Andersen, Bikubenfonden

Tidligere modtagere af Den Danske Museumspris

2002 Silkeborg Museum
2003 Zoologisk Museum
2004 ARoS Aarhus Kunstmuseum
2005 Kunstindustrimuseet
2006 Museet for Fotokunst
2007 Kertemindeegnens Museer
2008 Thorvaldsens Museum
2009 Den Gamle By
2010 Museum Sønderjylland – Kunstmuseet Tønder
2011 HEART – Herning Museum of Contemporary Art