Kronprinsparrets Priser 2014

I 2014 var det ti år siden, at Bikubenfonden indstiftede Kronprinsparrets Priser som en bryllupsgave til Kronprinsparret. Prisuddelingen foregik den 27. september i Musikkens Hus i Aalborg og blev transmitteret live på DR1.

Kronprinsparrets Sociale Pris gik til TUBA (Terapi og rådgivning for Unge som er Børn af Alkoholmisbrugere), Kronprinsparrets Kulturpris gik til designer Cecilie Manz, mens Kronprinsparrets to Stjernedryspriser gik til fotografen Lærke Posselt og skuepiller Johanne Louise Schmidt.

Pris til organisation for udsatte børn med forældre i alkoholmisbrug

Kronprinsparrets Sociale Pris 2014 tilfaldt TUBA, som er en selvstændig organisation ejet af Blå Kors Danmark. TUBA har 13 afdelinger landet over, hvor de tilbyder gratis hjælp, rådgivning og terapi til unge mellem 14 og 35 år, der er vokset op i hjem med alkoholmisbrug.

Kronprinsparret overrakte prisen til TUBA på scenen og knyttede bl.a. følgende ord til overrækkelsen:

"Med terapi, råd og vejledning gør TUBA en uvurderlig indsats for de unge, som er børn af alkoholikere. TUBA tilbyder disse unge et fællesskab med andre, som ved lige præcis, hvordan de har det, fordi de selv er vokset op i familier, hvor alkoholmisbrug har præget hverdagen. I TUBA får de unge den opmærksomhed fra omsorgsfulde voksne, som mange ikke har oplevet i hjemmet".

En fornyer af skandinavisk design

Designer Cecilie Manz modtog Kronprinsparrets Kulturpris 2014. Hun har markeret sig inden for sit fag som en fornyer af skandinavisk design. Manz skaber altid design i særklasse med en særlig genkendelig tone. Hun overrasker igen og igen ved at designe i nye materialer eller i et nyt format – det være sig fingerringe i akryl, en puf i marmor eller en højttaler med læderhåndtag, som det er tilfældet med den bærbare Beolit12 for B&O.

Kronprinsparret overrakte prisen til Cecilie Manz på scenen med bl.a. følgende motivering: 

"Den grundlæggende idé er altid stærk i Manz’ design, der både fremkalder associationer til historiske designgenstande og samtidig tydeligt afspejler nutiden. Cecilie Manz evner at kombinere forskellige designstrategier på nye måder. I hendes design opstår der typisk en tvetydighed, der på en interessant måde pirrer vores fantasi. Det er netop hendes særegne måde at fusionere til tider komplekse idéer med et enkelt og rent udtryk, der giver et både sensitivt og vedkommende design".

En ny generation af lysende talenter

Kronprinsparret uddelte desuden deres to Stjernedryspriser til unge talenter. Den ene Stjernedryspris gik til fotograf Lærke Posselt, der via sine fotografiske bedrifter har formået at vise sider af samfundet, som sjældent kommer op til overfladen. Hun har blandt andet givet os indblik i livet som afvist asylansøger og portrætteret amerikanske børn i skønhedskonkurrencer.

Ved prisoverrækkelsen sagde Kronprinsessen bl.a. følgende om Lærke Posselt:

"Lærke Posselt er godt på vej til at indtage verdensscenen som ung dansk fotojournalist med beviseligt internationalt potentiale. Hendes billeder formidler historier fra en virkelighed, der til tider kan virke mere fiktiv end realiteterne, som når hun portrætterer fænomenet børneskønhedskonkurrence i de amerikanske Sydstater. Posselts talent er åbenbart, men også kunstnerisk dristighed kendetegner fotografens projekter. I en tid hvor nyheder hektisk skrives, fortælles og ofte glemmes igen, har Posselt allerede fået skabt vigtige visuelle fortællinger, der brænder sig ind på nethinden".

Kronprinsparrets anden Stjernedryspris blev overrakt til skuespiller Johanne Louise Schmidt, som er en kompromisløs scenekunstner, der regnes for et af de største talenter i dansk teaterliv. Johanne Louise Schmidt er netop nu aktuel som hovedrolleindehaver i Henrik Ibsens drama Hedda Gabler på Det Kongelige Teater. Dette efterår kan hun desuden opleves på det store lærred i sin spillefilmsdebut som den excentriske sekretær Rose i filmatiseringen af Jussi Adler Olsens Fasandræberne.

Kronprinsen sagde bl.a. følgende om Johanne Louise Schmidt ved prisoverrækkelsen:

"Johanne Louise Schmidt har kun omkring fem år bag sig som uddannet skuespiller. Alligevel har hun formået at manifestere sig som en af sin generations mest spændende og vidtfavnende scene- og filmkunstnere. Hun imponerer med sin stærke udstråling og sit intense fysiske skuespil, der rækker helt ned til de bagerste rækker".

Unge talenter fyldte Musikkens Hus

Nikolaj Koppel styrede slagets gang som vært for showet og i anledning af prisens tiårs jubilæum assisterede Lars Hjortshøj på scenen. Aftenen bød i samme anledning på højdepunkter fra tidligere års prisuddelinger samt et møde med tidligere prismodtagere. Og selvfølgelig blev Kronprinsparrets Prisers fokus på talentudvikling markeret med optrædener af nye talentfulde solister og bands. De optrædende var Broken Twin, The White Album, Shaka Loveless, De Eneste To og som en overraskelse optrådte Thomas Helmig med en sang skrevet specielt til anledningen, Thomas Helmig er ambassadør for TUBA, der modtog Den Sociale Pris. Publikum og seere kunne også opleve en uropførsel fremført af tidligere modtagere af Stjernedryspriserne, sanger og sangskriver Nive Nielsen og violinist Rune Tonsgaard Sørensen i en ny komposition af Nive Nielsen.

Kronprinsparrets Priser blev indstiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til Kronprinsparret og har således tiårs jubilæum i år. Prisuddelingen blev sendt direkte på DR1 og er blevet til i et samarbejde mellem Bikubenfonden og DR.

Kronprinsparrets Priser 2014

Kronprinsparrets Sociale Pris gik til TUBA, mens designer Cecilie Manz modtog Kulturprisen. De to Stjernedryspriser blev tildelt fotografen Lærke Posselt og skuepiller Johanne Louise Schmidt.

Kronprinsparrets Priser 2014 blev afholdt i Musikhuset i Aalborg.