Kronprinsparrets Priser 2012

I 2012 blev prisuddelingen afholdt i Koncertsalen Alsion i Sønderborg. Der blev uddelt priser for i alt 1,1 mio. kr, og det var første gang, man uddelte både Kronprinsparrets Kulturpris, Kronprinsparrets to Stjernedryspriser og Kronprinsparrets Sociale Pris det samme år.

Tegner og forfatter Jakob Martin Strid modtog Kronprinsparrets Kulturpris 2012 og den landsdækkende organisation Ungdommens Røde Kors modtog Kronprinsparrets Sociale Pris 2012. Med æren fulgte 500.000 kr. og et kalejdoskop, skabt af Olafur Eliasson. Akkordeonist Bjarke Mogensen og singer-songwriter Nive Nielsen modtog hver især Kronprinsparrets Stjernedryspris. Med anerkendelsen fulgte 50.000 kr. til begge prismodtagere.

Kronprinsparrets Priser blev indstiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til Kronprinsparret. Prisuddelingen er arrangeret i samarbejde mellem DR, Bikubenfonden og Koncertsalen Alsion i Sønderborg.

Den fandenivoldske og fantasirige Jakob Martin Strid

Kronprinsparrets Kulturpris 2012 og de 500.000 kr. gik til børnebogsforfatter og tegner Jakob Martin Strid, der siden sin satiriske stribe 'Strid' i Politiken fra 2000 har fremstået som en unik personlighed i dansk kultur. Han fik sit gennembrud som børnebogsforfatter allerede i 1999 med Mustafas Kiosk. Siden er rigtig mange titler udkommet, og Jakob Martin Strid står nu overfor et meget interesseret udenlandsk marked.

Kronprinsparret overrakte prisen og det fornemme kalejdoskop skabt af tidligere Kulturprismodtager (2006) og kunstner Olafur Eliasson til Jakob Martin Strid på scenen med bl.a. denne motivering.

"Jakob Martin Strids værker er unikke, sjove og vedkommende. Hans finurlige og let genkendelige streg er nerven i de farverige historier, vi kender fra 'Mustafas Kiosk', 'Lille Frø', ’Min Mormors Gebis' og – i år – 'Den Utrolige Historie Om Den Kæmpestore Pære'. Med et underfundigt blik for tidens væsentlige temaer kombinerer han klogskab med en sommetider fandenivoldsk og altid varm humor."

Vigtig anerkendelse til det frivillige arbejde med socialt sårbare børn og unge

Den Sociale Pris 2012 og 500.000 kr. gik til Ungdommens Røde Kors for deres banebrydende sociale arbejde med socialt udsatte børn og unge. Ungdommens Røde Kors har gennem de seneste år gennemgået en stor udvikling og ikke bare kvalificeret sine aktiviteter, men også engageret stadig flere unge mennesker i frivilligt at hjælpe og støtte udsatte børn og unge. Kronprinsparret uddelte ligeledes et kalejdoskop af kunstneren Olafur Eliasson til Ungdommens Røde Kors, og knyttede følgende ord til:

"Ungdommens Røde Kors har i løbet af de seneste år gennemgået en imponerende udvikling. 

På bare fem år er antallet af frivillige fordoblet, og i dag gør Ungdommens Røde Kors en forskel for omkring 12.000 udsatte børn og unge gennem de mange forskellige aktiviteter rundt omkring i landet.

Ungdommens Røde Kors er blandt frivilligsektorens fremmeste organisationer. De frivillige, fungerer som støttepersoner, men fremstår også som rollemodeller i øjenhøjde med de udsatte og sårbare børn og unge."

Lysende talenter med internationalt format

Kronprinsparret uddelte også deres to Stjernedryspriser på hver 50.000 kr. De gik til den grønlandske singer-songwriter Nive Nielsen, som i øjeblikket turnerer med sit band The Deer Children i både Europa og USA. Den yndefulde sangerinde, der tidligere på året udkom med sit debut album Nive Songs, har et lydunivers der bevæger sig fra melankolsk indierock til ukulele-folk-pop. Om Nive Nielsen sagde Kronprinsparret:

"Nive Nielsen blander sin etniske baggrund og stolthed med en nutidig verdenslyd. Som den moderne grønlænder hun er, ser hun hele verden som sin scene.

Om hun turnerer, i det nordgrønlandske i et rigt samarbejde med lokale musikere og deres tradition eller står på den mest hippe scene i Los Angeles, gør ingen forskel.

Nive Nielsen repræsenterer et rigtig godt bud på en ny grønlandsk identitet: Styrke og åbenhed."

Den anden stjernedrysprismodtager er opvokset på Bornholm, men indtager i øjeblikket den klassiske verdenscene med sin akkordeon. Bjarke Mogensen fik sin solodebut allerede som 13-årig med Müncher Symfonikerne i en direkte tv-udsendelse på ZDF med millioner af seere. Om Bjarke Mogensen sagde Kronprinsparret:

"Bjarke Mogensen er en ung akkordeonist fra Bornholm, som er godt på vej til at indtage verdensscenen med en selvfølgelig autoritet og ydmyghed, som kun en ægte kunstner kan (…)

Virtuositeten er åbenbar, men også kunstnerisk mod og dristighed kendetegner Bjarke Mogensen, når han frygtløst udfordrer akkordeonets muligheder i både de klassiske og de rytmiske genrer."

Ur-opførsel af ’Mormors Gebis’ ved Dissing Dissing Las & Dissing

Louise Wolff var vært ved gallashowet, der kunne byde på optrædener fra en lang række kunstnere. Efterklang, der har trådt sine barnsben i Sønderborg, indtog i dagens anledning scenen sammen med Sønderjyllands Symfoniorkester. Steffen Brandt optrådte med dette års Stjernedrysprismodtagere Nive Nielsen og Bjarke Mogensen med et medley over 'Hundene over Jakobshavn og ”Alt hvad hun ville var at danse'.

Den største overraskelse var ur-opførelsen af Kulturprismodtager Jakob Martin Strids børnebog 'Mormors Gebis', der kom under musikalsk behandling af Dissing Dissing Las & Dissing.

Nephew sluttede aftenenes gallashow med deres seneste radiohit 'Hjertestarter', som også er titelnummeret på deres nye album, som udkommer den 2. november.

Kronprinsparrets Priser 2012

Tegner og forfatter Jakob Martin Strid modtog Kronprinsparrets Kulturpris 2012 og Ungdommens Røde Kors modtog Kronprinsparrets Sociale Pris 2012. Med æren fulgte 500.000 kr. og et kalejdoskop, skabt af Olafur Eliasson

Akkordeonist Bjarke Mogensen og singer-songwriter Nive Nielsen modtog hver især Kronprinsparrets Stjernedryspris. Med anerkendelsen fulgte 50.000 kr. til begge prismodtagere 

Koncertsalen Alsion i Sønderborg husede Kronprinsparrets Priser 2012