Kronprinsparrets Priser 2011

Kronprinsparrets Priser 2011 blev uddelt lørdag den 1. oktober i Musikhuset Aarhus. Kronprinsparrets Kulturpris 2011 til arkitekt Bjarke Ingels og de to stjernedryspriser til bandet The William Blakes og forfatteren Josefine Klougart.

Der blev uddelt priser for 600.000 kr., da Kronprinsparret uddelte Kronprinsparrets Priser 2011 i Musikhuset Aarhus lørdag den 1. oktober. Det var første gang, at prisen var rykket ud af hovedstaden, og bag prisuddelingen står Bikubenfonden, som havde tilrettelagt Kronprinsparrets Priser 2011 i samarbejde med DR og Musikhuset Aarhus. Kulturprisen blev uddelt for sjette gang, og i år tilfaldt den prestigefyldte pris på 500.000 kr. arkitekten Bjarke Ingels. Prisen blev overrakt af Kronprinsparret selv, og på scenen fik Bjarke Ingels bl.a. følgende motivering af Kronprinsparret:

"Hele verden ligger i dag åben for arkitekten Bjarke Ingels, hvis virke næsten kan minde om legesyge, og for hvem begrænsninger og problemer synes ekstra ansporende i den kreative proces. Bjarke Ingels vækker opsigt med sine arkitektoniske ideer. De udfordrer, de skubber grænser, de er nyskabende. Ofte dristige og sanselige. Hvilket man kan overbevise sig om i hans manifest 'Yes is more', hvor han bruger tegneserieformen til udfolde sine arkitektoniske visioner. Bjarke Ingels er udpeget som én af verdens mest kreative personer. Vi er sikre på, at Bjarke Ingels' særlige talent kan holde til denne forpligtende titel, og det er også i anerkendelse heraf, at vi i år tildeler Bjarke Ingels Kronprinsparrets Kulturpris på 500.000 kr."

Bjarke Ingels har gennem sine prisvindende projekter og byggerier formået at skabe et internationalt renommé som én af sin generations førende arkitekter. Han grundlagde BIG (Bjarke Ingels Group) i 2006 efter at have grundlagt PLOT i 2001 og havde inden da bl.a. samarbejdet med Office of Metropolitan Architecture.

Bjarke Ingels har slået sit navn fast internationalt for sin særegne måde at kombinere skarpsindig analyse, legende eksperimenter og socialt ansvar og har gjort det til et særkende at blande konventionelle formtypologier som bolig, fritid, arbejde, parkering og indkøb. Blandt hans mest berømte danske byggerier kan nævnes Islands Brygge Havnebad, VM Husene, VM Bjerget og 8-Tallet og internationalt bl.a. Expo Pavillonen i Shanghai. Netop nu er han og BIG i gang med bl.a. det meget prestigefyldte boligbyggeri W57 på Manhattan i New York, Grønlands nye nationalmuseum i Nuuk og et nyt rådhus i Tallinn.

Stjernedryspriser til band og forfatter

Foruden kulturprisen kunne Kronprinsparret i år for anden gang i prisens historie også overrække to Stjernedryspriser på 50.000 kr. De gik til forfatteren Josefine Klougart og bandet The William Blakes, som også modtog priserne på scenen af Kronprinsparret. Om Josefine Klougart sagde HKH Kronprinsessen bl.a.:

"26-årige Josefine Klougart har med bare to bøger markeret sig som en af de vigtigste forfattere, ikke blot i sin generation, men i sin tid. … Varmen og kulden mødes i sproget, som for Josefine Klougart er vigtigere end den konkrete historie."

Josefine Klougart, født 1985, fik et fantastisk gennembrud med debutromanen Stigninger og fald i 2010, som året efter blev nomineret Nordisk Råds Litteraturpris. Hun har læst kunsthistorie og litteraturhistorie på Aarhus Universitet og dimitterede fra Forfatterskolen i 2010. I januar 2011 udkom romanen Hallerne.

The William Blakes fik bl.a. følgende ord med på vejen af HKH Kronprinsen:

"The William Blakes var allerede for fire år siden som et fyrværkeri af musikalsk fantasi, da kvartetten udgav sit første album... Alvor, humor og ånd går hånd i hånd i gruppens musik. De vælter barrierer mellem genrer med en frygtløshed fri for fordomme. De fire mænd Brødrene Frederik og Fridolin Nordsø, Kristian Leth og Bo Rande optræder live med uforudsigelig, dragende og fascinerende shows."

The Willam Blakes har været en stjerne på den danske musikhimmel siden det anmelderroste debutalbum Wayne Coyne fra 2008. Bandet som består af Kristian Leth, Bo Rande, Fridolin Nordsø og Frederik Nordsø udgav i 2009 opfølgeren Dear Unknown Friend, og sidste år udkom bandets tredje album The Way Of The Warrior, hvis første single Caves And Light var P3's Uundgåelige i juli 2010. I år udkom så det fjerde album på lige så mange år, Music Wants To Be Free.

Festlig fejring i Musikhuset Aarhus

Aftenens gallauddeling i Koncerthuset blev en festlig fejring med Lise Rønne og Nikolaj Koppel som værter for den direkte tv-transmission på DR1. Såvel seere som publikum i salen fik en musikalsk aften, der spændte fra klassisk over opera til pop og rock. På scenen stod bl.a. TV-2 i unikt samspil med en række overraskende gæstestjerner inkl. operasanger Andrea Pellegrini, Trine Dyrholm, DR Pigekoret og Jørgen Leth. Desuden optrådte cellisten Andreas Brantelid, som modtog Kulturprisen i 2009, akkompagneret af Nikolaj Koppel, The William Blakes samt modtageren af den ene stjernedryspris i 2009, Oh Land.

Om priserne

Kronprinsparrets Priser blev indstiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til Kronprinsparret og blev uddelt første gang i 2005. I 2011 uddeles tre priser til kunstnere eller kulturpersonligheder. Overrækkelsen af den prestigefyldte Kronprinsparrets Kulturpris på kr. 500.000,- er det absolutte højdepunkt. Den er tidligere gået til filminstruktøren Per Fly, skuespilleren Sonja Richter, kunstneren Olafur Eliasson, sangeren og musikeren Tina Dickow samt sidste gang cellisten Andreas Brantelid. Desuden overrækkes for anden gang to 'Stjernedryspriser' på hver 50.000 kr. til to unge talenter inden for forskellige kunstarter. I 2009 gik de to priser til fotografen Joakim Eskildsen og som nævnt Oh Land.

Kronprinsparrets Priser 2011

Kronprinsparrets Kulturpris 2011 på 500.000 kr. og et kalejdoskop, skabt af Olafur Eliasson, gik til arkitekt Bjarke Ingels.

De to stjernedryspriser på 50.000 kr. gik til bandet The William Blakes og forfatteren Josefine Klougart.

Kronprinsparrets Priser 2011 blev afholdt i Musikhuset Aarhus, og det var første gang, at prisen var rykket ud af hovedstaden.