Kronprinsparrets Priser 2009

Kronprinsparrets Priser 2009 blev afholdt i Koncerthuset i DR Byen. Kronprinsparrets Kulturpris gik til cellist Andreas Brantelid og to stjernedryspriser gik til sangerinden Nanna Øland Fabricius og fotograf Joakim Eskildsen

Kronprinsparret var i gavmildt gavehumør, da Kronprinsparrets Priser 2009 blev uddelt i Koncerthuset i DR Byen. Kulturprisen blev uddelt for femte gang, og i år tilfaldt prisen den  21-årige cellist Andreas Brantelid. Prisen på 500.000 kr. blev overrakt af Kronprinsparret selv, og på scenen fik Andreas Brantelid bl.a. følgende motivering af HKH kronprinsen:

"21-årige Andreas Brantelid er for længst udråbt som én af de største cellister i sin generation. En hurtigt stigende stjerne og en fremstormende, ung kunstner, der trods sin beskedne alder allerede er en slags veteran på den musikalske superligabane. Men det er ikke uden grund, at man har fornemmelsen af, at Andreas Brantelid allerede er en garvet musiker med et internationalt format. Som enhver professionel kunstner kender Andreas Brantelid naturligvis også både til ekstremt slidsomt arbejde, til uendelige prøvedage, til konstante rejser og den ensomhed, der også er forbundet med at være solist.

Alligevel besidder Andreas Brantelid en eminent og imponerende musikglæde og et mod på at turde prøve nye musikalske satsninger. Det lover alt sammen overordentligt godt for fremtiden.Trods sin unge alder har Andreas Brantelid allerede markeret sig som én af Skandinaviens førende cellister og er ved at etablere sig som et brandvarmt musiknavn i udlandet.  Han fik sin solodebut som 14-årig med Det Kongelige Kapel og har sidenhen spillet med alle de største orkestre i Skandinavien.  Han har vundet flere internationale musikkonkurrencer og har allerede optrådt i en række af Europas førende koncertsale, herunder Bruxelles, Salzburg, Birmingham, Wien, Køln, Stockholm og Amsterdam."

Stjernedryspriser til sanger og fotograf

Foruden kulturprisen kunne Kronprinsparret i år for første gang i prisens historie også overrække to Stjernedryspriser på 50.000 kr. De gik til sangerinden Nanna Øland Fabricius alias Oh Land og fotografen Joakim Eskildsen, som også modtog priserne på scenen af Kronprinsparret.

Nanna Øland Fabricius er det nye stjerneskud på den elektroniske scene.Oprindelig uddannet balletdanser skød hun sent i 2008 direkte ind på stjernehimlen med sit skæve popunivers og sine krøllede lydlandskaber på det roste debutalbum ”Fauna”.

Fotografen Joakim Eskildsen betragtes i dag som én af Danmarks mest begavede fotografer. I hans fotografier mødes reportage med kunst, og fantasien får vinger af et ubesværet teknisk mesterskab. Han har flere bogudgivelser på samvittigheden, bl.a. den prisbelønnede 'The Roma Journeys', som han lavede i samarbejde med forfatteren Cia Rinne.

Festlig fejring i Koncerthuset

Aftenens gallauddeling i Koncerthuset blev en festlig fejring af klassisk og rytmisk musik. Med Mikael Bertelsen som vært fik publikum i salen, seerne på DR2 og lytterne på P2 en musikalsk aften i prismodtagernes tegn.  Både sidste års kulturprismodtager Tina Dickow og aftenens stjernedrysprismodtager Oh Land optrådte med DR UnderholdningsOrkestret. Efter pausen kvitterede Andreas Brantelid for Kulturprisen 2009 med først at spille Frédéric Chopins Cellosonate akkompagneret af pianist Marianna Shirinyan og derefter Edwards Elgars Cellokoncert med DR SymfoniOrkestret under ledelse af den amerikanske dirigent James Gaffigan – i øvrigt samme værk som han debuterede med som 14-årig.

Om priserne

Kronprinsparrets Priser blev indstiftet af Bikubenfonden i 2004 i anledning af Kronprinsparrets bryllup og har hidtil indeholdt en kulturpris på kr. 500.000 og en social pris på kr. 250.000. Modtagerne af Kulturprisen har været Per Fly i 2005, Olafur Eliasson i 2006, Sonja Richter i 2007 og Tina Dickow i 2008. Den Sociale Pris gik i 2005 til Red Barnet, i 2006 til Julemærkefonden, 2007 til Ventilen og sidste år til Morgencaféen for Hjemløse.

Fra i år er konceptet for prisuddelingen ændret, således at der hvert andet år uddeles en Kulturpris på kr. 500.000 og to kulturelle Stjernedryspriser à kr. 50.000. Og hvert andet år sættes der fokus på det sociale område med 500.000 til et banebrydende socialt projekt samt to nytænkningspriser til to mindre, innovative sociale projekter.

Udvælgelsen af prismodtagerne foregår således, at en rådgivende komité bestående af tidligere prismodtagere, udvalgte journalister og fagfolk, indstiller et antal kandidater til Kronprinsparret, som træffer det endelige valg. Der er én rådgivende komité til Den Sociale Pris, som vil blive nedsat i løbet af året, og én rådgivende komité til Kulturprisen, som består af følgende medlemmer: Kunsthistoriker og forfatter Hans Edvard Nørregård-Nielsen, forfatter og journalist Bo Green Jensen, operachef Kasper Holten, journalist og anmelder Dorte Hygum Sørensen, journalist Peter Thygesen, musiker Chris Minh Doky, hofchef Per Thornit, direktør Michael Metz Mørch fra Bikubenfonden samt instruktør Per Fly, billedkunstner Olafur Eliasson, skuespiller Sonja Richter og musiker Tina Dickow.

Kronprinsparrets Priser 2009

Kronprinsparrets Kulturpris 2009 gik til cellist Andreas Brantelid og to stjernedryspriser gik til sangerinden Nanna Øland Fabricius og fotograf Joakim Eskildsen

Kronprinsparrets Priser 2009 blev afholdt i Koncerthuset i DR Byen i København.