Kronprinsparrets Priser 2006

Søndag den 24. september 2006 var det anden gang, at Kronprinsparret overrakte Kulturprisen, som gik til kunstneren Olafur Eliasson og Den Velgørende Donation, som gik til Julemærkefonden. Prisuddelingen blev afholdt i Operaen på Holmen.

Årets vinder af Kronprinsparrets Kulturpris blev kunstneren Olafur Eliasson. Sammen med en halv million skattefrie kroner og det royale håndtryk modtog han også den statuette, som han selv havde skabt til Kulturprisen i forbindelse med prisens indstiftelse i 2004. Modtageren af Den Velgørende Donation blev Julemærkefonden, som modtog 250.000 kr. Vinderne er valgt af Kronprinsparret efter samråd med et rådgivende forum af kompetente fagfolk fra den danske kulturbranche og eksperter inden for socialt arbejde.

Olafur Eliasson modtog Kulturprisen

I sin overrækkelsestale til Olafur Eliasson sagde H.K.H. Kronprins Frederik bl.a.:

"Olafur Eliasson er præget af de bedste dele af nordeuropæisk blandingskultur, af storheden i den islandske kultur og af en unik evne til hele tiden at søge dybere og dybere ind i de menneskelige sansers uudtømmelige univers.(…) Det som Olafur Eliasson skaber, er ikke så meget genstande, som det er rumlige iscenesættelser, der sætter publikum i situationer, hvor man bliver bevidstgjort om sin egen orientering i omverdenen, og som Olafur Eliasson selv har formuleret det, ”ser sig selv sanse”.

Julemærkefonden giver børn en ny start

Julemærkefonden modtog Den Velgørende Donation på 250.000 kr. og fik bl.a. følgende ord med på vejen af H.K.H. Kronprinsessen:

"Hvert år får 700 danske børn det kraftige skub fremad, det er at komme på Julemærkehjem. Opholdet giver børnene en ny start og nogle nye måder at tackle hverdagen på. Det er nogle ganske enkle værdier, som ligger bag Julemærkehjemmenes succes. Det handler om, at man tror på børnene, udfordrer dem og stiller krav til dem. Det styrker børnenes selvværd og selvtillid. Vi vil med denne donation hjælpe Julemærkehjemmene til, at virkningen af deres indsats holder i lang tid – og i endnu højere grad kommer til at præge børnene positivt resten af deres liv."

PJ Harvey og Peter Sommer

Publikum blev underholdt med udpluk fra teaterkoncerten Gasolin’ samt koncerter med henholdsvis danske Peter Sommer og den britiske sangerinde PJ Harvey. Mads Vangsø bandt hele aftenen sammen som veloplagt konferencier.

Peter Sommer med band indtog scenen efter overrækkelsen af Den Velgørende Donation. Efter pausen blev scenen omdannet til PJ Harveys musikværksted.

Kronprinsparrets Priser 2006

Årets vinder af Kronprinsparrets Kulturpris på 500.000 kr. blev kunstneren Olafur Eliasson.

Modtageren af Den Velgørende Donation blev Julemærkefonden, som modtog 250.000 kr.

Kronprinsparrets Priser 2006 blev afholdt i Operaen på Holmen.