Kronprinsparrets Priser 2005

I 2005 blev Kronprinsparrets Priser afholdt for første gang. Prisuddelingen blev afholdt i Operaen, hvor filminstruktøren Per Fly modtog Kronprinsparrets Kulturpris og Den Velgørende Donation gik til Red Barnet.

Ved prisfesten i Operaen søndag den 25. september 2005 modtog filminstruktøren Per Fly Kronprinsparrets Kulturpris på 500.000 skattefri kroner. Mimi Jakobsen modtog Den Velgørende Donation på 250.000 kr. på vegne af Red Barnet. I H.K.H. Kronprinsesse Marys fravær overrakte H.K.H. Kronprins Frederik begge priser.

Til Per Fly sagde Kronprins Frederik bl.a.: "Med tre film om tre mænd fra vidt forskellige miljøer har Per Fly på fem år markeret sig som en af vore skarpeste og mest ambitiøse instruktører. Bænken fra 2000, Arven fra 2003 og Drabet fra 2005 er nogle af de stærkeste danske film i mands minde."

I motiveringen af valget af Red Barnet lød det bl.a. "Mobning kan ødelægge livet for mange unge - de mister det selvværd, der skal være fundamentet for trivsel og udvikling. Kronprinsessen og jeg glæder os over, at Red Barnet vil fortsætte arbejdet for at forhindre mobning blandt børn og unge."

Kronprinsen overrakte priserne

I september 2005 blev Kronprinsparrets Kulturpris overrakt og fejret for første gang. H.K.H. Kronprins Frederik stod selv for overrækkelsen både af Kulturprisen og Den Velgørende Donation, da H.K.H. Kronprinsesse Mary måtte melde forfald pga. graviditet. Til prisoverrækkelserne fik Kronprinsen assistance af aftenens vært Mads Vangsø.

Rock-legenden Nick Cave i Operaen

Det var første gang, at den australske rock-legende Nick Cave optrådte i Danmark med sin solo performance. Til koncerten i Operaen blev Nick Cave bakket op af et særligt ”solo band”, som bestod af tre Bad Seeds-medlemmer: Martyn P. Casey på bas, Jim Sclavunos på trommer og Warren Ellis på violin.

Salen kogte da en veloplagt Nick Cave indtog scenen med sit særlige soloband. Nick Caves koncert i Operaen blev et fabelagtigt startskud for Kronprinsparrets Kulturpris, og koncerten er gået over i dansk musikhistorie som et rock-højdepunkt i Operaen.

Danske Mew leverede storladen koncert

Det danske band Mew sprang til med kort varsel, efter at Swan Lee torsdagen før koncerten besluttede at opløse bandet. Mew leverede varen på forrygende vis. Mew havde netop udgivet sit ambitiøse og anmelderroste værk "Mew and the Glass Handed Kites" og bandets storladne sound blev kombineret med et sansebombardement af billeder og lys, som tilførte koncerten en magisk dimension.

Kronprinsparrets Priser 2005

Filminstruktøren Per Fly modtog Kronprinsparrets Kulturpris på 500.000 kr.

Mimi Jakobsen modtog Den Velgørende Donation på 250.000 kr. på vegne af Red Barnet.

Kronprinsparrets Priser blev afholdt i Operaen på Holmen.