Hjemløselandsholdet for kvinder

Bikubenfondens donation på knapt 300.000 kroner har gjort det muligt at udtage det allerførste danske hjemløselandshold for kvinder, samt at sende kvinderne til Homeless World Cup 2013 i Polen.

”Hjemløselandsholdet” er et projekt iværksat af organisationen Ombold, der skal få flere udsatte og hjemløse til at spille fodbold, samt sætte fokus på vigtigheden af, at der findes målrettede tilbud til denne gruppe. Og for allerførste gang, har Danmark nu fået mulighed for at stille med både et landshold for mænd og et for kvinder ved VM i hjemløsefodbold.

Spillerne på hjemløselandsholdet er udsatte, og har, eller har haft, problemer med arbejdsløshed, alkohol og stoffer, kombineret med en kaotisk boligsituation.
Fodbolden giver spillerne et frirum, fordi der på banen er fokus på noget, som spillerne er gode til og har succes med, og ikke på hverdagens problemer og bekymringer. På fodboldbanen er det passion, fællesskab og kærligheden til fodbold, der betyder noget, og netop derfor har Ombold en ambition om at få flere socialt udsatte kvinder til at spille gadefodbold.

Indtil nu har Danmark endnu ikke været repræsenteret med et kvindelandshold ved Homeless World Cup, da der ikke har været nok aktive kvindelige spillere til at samle et hold. Grundet en række målrettede tiltag foretaget af Ombold, er antallet af kvindelige gadefodboldspillere nu nået et niveau, hvor der kan udtages et hjemløselandshold for kvinder fra deltagere ved stævner og mesterskaber.
Og med Bikubenfondens donation på godt 300.000 kroner fordelt over to år blev det muligt for Ombold at udtage en række kvindelige spillere, der gennem træningssamlinger og showkampe har lært at samarbejde og fungere som et hold, samt at sende disse spillere til VM i Polen i august 2013.

Om donationen siger Bikubenfondens socialchef Sine Egede: ”Et hjemløselandshold for kvinder kan bidrage til, at spillerne får styrket troen på egne ressourcer og får fornyet håb i forhold til deres situation nu og i fremtiden. Erfaringer fra herrelandsholdet viser, at det bidrager til, at der tiltrækkes flere socialt udsatte og hjemløse mennesker til andre fodboldaktiviteter. Effekten af et landshold kommer dermed flere til gode, end de spillere som udtages til holdet. Ikke mindst kan et hjemløselandshold være med til at give samfundet et andet og mere positivt syn på de hjemløse og særligt udsatte.”

Forløbet fra udsat til udvalgt

Ved udtagelsen til hjemløselandsholdet går deltagerne fra udsatte til udvalgte. På den måde fungerer landsholdet som en vigtig motivationsskabende funktion, da det bliver en gulerod at træne i hverdagen, forbedre sit spil og deltage i stævner for at kunne komme i betragtning til udtagelsen. Hjemløselandsholdet har derfor en central betydning for at få flere udsatte til at spille gadefodbold.

At blive udvalgt til at repræsentere Danmark på et landshold er forbundet med stor stolthed hos spillerne, der igennem projektet kommer til at fungere som forbilleder for de mange socialt udsatte, der spiller gadefodbold. Men for de udvalgte til hjemløselandsholdet følger også et ansvar: Spillerne skal passe deres fodboldtræning, leve sundere, misbruge mindre og indgå i sociale relationer på og udenfor banen. Hjemløselandsholdet giver således ikke blot en oplevelse for livet, men bliver også en unik platform for læring og relationsopbygning, som kvinderne kan tage med sig udenfor fodboldbanen, også efter landsholdsforløbet er forbi.

Hjemløselandsholdet har stor betydning for spillerne. Pigerne har uopfordret givet udtryk for, at landsholdsforløbet virkelig har rykket ved nogle ting i deres liv, både fysisk, psykisk og socialt, og to af pigerne er nu begyndt at spille fodbold i en almindelig fodboldklub,” udtaler Martin S. Pedersen, Sekretariatsleder i Ombold.

De små og store sejre, og nederlagene derimellem

Som optakt til det forestående VM deltog de danske landsholdskvinder på tre træningssamlinger, hvor der stod intens fysisk og taktisk træning på programmet. Udover at udvikle deres spil, lærte spillerne her at fungere som et hold på banen. En læring som holdet tog med sig, da det gik løs til en række showkampe, bl.a. mod et hold folketingspolitikere på Rådhuspladsen i København. Og med Bikubenfondens donation i ryggen drog det allerførste hjemløselandshold for kvinder så i august afsted mod den polske by Poznan for at deltage ved Homeless World Cup i gadefodbold, hvor 16 nationer var repræsenteret i kvinderækken. Her blev det både til sejre og nederlag for det danske hold, der sluttede på en 3. plads i B-puljen og en samlet 11. plads for det danske hjemløselandshold for kvinders første gang til VM.

Men selvom det ikke blev til en podieplads for de danske kvinder ved afslutningen på årets VM, har spillerne sejret på mange andre fronter. Hjemløselandsholds-forløbet har bl.a. betydet, at spillerne er i bedre fysisk form, og flere af spillerne er op til VM blevet afvænnet fra deres misbrug. Hjemløselandsholdet har altså bidraget til positive forandringer for spillerne, fordi forløbet fungerer som et frirum for spillerne, hvor der er plads til forandring.

Udover at fungere som et forandringsprojekt for en gruppe udsatte og hjemløse, har Hjemløselandsholdet også en vigtig funktion i offentligheden, fordi kampene og de forskellige stævner er med til at nuancere billedet af hjemløse via omtale i medierne. På hjemløselandsholdet er der nemlig fokus på de hjemløses ressourcer og muligheder, frem for begrænsningerne. Det er en fortælling om, hvad en gruppe udvalgte, udsatte mennesker kan udrette under de rette omstændigheder.
Gennem omtale i medierne og synlighed i det offentlige rum, er Ombolds projekt med til at sætte fokus på idrættens betydning for hjemløse og udsatte kvinder, og vigtigheden af, at denne gruppe har mulighed for at dyrke idræt på lige fod med ”almindelige mennesker”.

Vi støtter projekter i hele Danmark og Grønland
Dette projekt er landsdækkende

 

Få mere at vide

Bikubenfondens støtte

298,4 tusinde kroner2013-2014

"Det har gjort en kæmpe forskel. Jeg er blevet mere selvstændig og meget mere selvsikker. Det er ligesom om, at jeg nu kan klare alt," siger Jonna S. Schmidt, en af spillerne på holdet, om landsholdsforløbets betydning for hende.